Đoković: Lično se nadam i očekujem rekonstrukciju Vlade veoma brzo

0

Rezultati koje je Skupština isporučila i rad Vlade daju za pravo da do rekonstrukcije Vlade dođe veoma brzo, kazao je u emisiji “Link” Radija Crne Gore šef kabineta predsjednika Skupštine Crne Gore Velimir Ðoković.

“Lično se nadam i očekujem rekonstrukciju Vlade veoma brzo. Rezultati koje je Skupština isporučila i rad Vlade daju za pravo da do rekonstrukcije dođe kako je i planirano u ovoj godini sa tim što se ne mora čekati kraj godine već su uslovi zreli da do nje dođe veoma brzo”, kazao je Ðoković, prenosi portal RTCG.

Smatra i da parlamentarna većina može da se proširi i da bude, kako kaže, još snažnija.

“Biće rezolucije o Jasenovcu”

Nije precizirao kada će se rezolucija o Jasenovcu naći na dnevnom redu Skupštine Crne Gore, ali će kako ističe, do toga doći.

“Ta rezolucija treba da se nađe na dnevnom redu i naći će se na dnevnom redu Skupštine. Zasijedanje će se nastaviti narednih dana, a o dinamici ne bih sada. Diglo se dosta prašine Crna Gora je izglasala jedan broj tih rezolucija, ima zahtjeva i inicijativa za još jednim brojem. Crna Gora treba da ide u pravcu da donesemo jednu rezoluciju o opštem pomirenju i osudi svih zločina kako bi te teme stavili iza nas, a okrenuli se boljitku svih građana”, poručio je Ðoković.

Komentarišući najavljene izmjene Zakona o državljanstvu i najavu premijera Milojka Spajića da neće biti omogućeno glasanje 10 godina, Ðoković kaže da je to pitanje odavno trebalo riješti.

Navodi da smo za vrijeme vlasti DPS-a imali “građane drugog reda” i da je pitanje izmjena zakona o državljanstvu veliki zadatak za novu većinu.

“Ovo što je premijer predložio može da bude jedna od opcija ili početak nekih razgovora na tu temu”, kazao je Ðoković.

Komentarišući navode da u koaliciji NSD i DNP postoje mimoilaženja, Ðoković kaže da se radi o dvije stranke čiji se programi u najvećoj mjeri poklapaju.

“Mislim da su naši odnosi korektini i da će tako i ostati”, kazao je Ðoković.

Komentarišući to što Kolegijum predsjednika Skupštine nije dao saglasnost da ministar Andrej Milović govori u Skupštini tokom rasprave o njegovoj smjeni, Ðoković ističe da Poslovnik kaže da sjednici može da prisustvuje i predlagač to je premijer.

Zbog toga Ðoković ističe da po poslovniku nema prostora da Milović govori u Skupštini.

“Da li će se ta odluka promijeniti, ja to danas ne bih mogao da kažem i to stavljam Kolegijumu predsjednika Skupštine”, kazao je Ðoković.

Opozicija se, kako navodi, poziva na praksu, a do sada smo imali dva slučaja smjene ministara – Raška Konjevića i Vladimira Leposavića.

“Tu o nekoj konstantnoj praksi ne možemo da pričamo, da li će se u ovom slučaju donijeti takva odluka ili ćemo se striktno držati Poslovnika ostavimo to kolegujumu”, kazao je Ðoković.

Komentarišući formiranja novih partija, Ðoković kaže, da to govori o slobodi mišljenja i tome da je i politika živ organizama.

“To što je Duško Marković kao bivši visoki državni i visoki funkcioner DPS-a formirao partiju ostavljam građanima da daju sud o tome. To formiranje partije na čijem je čelu biviš funkcioner DPS-a govori o tome da je mnogo toga u DPS-u bilo zrelo za promjenu”, ističe Ðoković.

Kada je riječ o mogućoj partiji Jakova Milatovića, Ðoković kaže da on ima na to pravo kao bivši funkcioner PES-a, ali je kako kaže, važno da ostane na principima dogovora iz 2020.

“Ja se iskreno nadam da će doći do dogovora u Podgorici. Nije dobro u politici ništa oročavati sada imamo najave da će se do kraja sedmice naći rješenje ja se nadam da hoće. Podgorica je na pola mandata i potrebna joj je stabilnost”, poručio je Ðoković.

Šesta sjednica Skupštine trebalo je još u maju da se održi, odgađa se više puta, a Ðoković kaže da opozicija “ima pravo da kritikuje”.

“Ovaj saziv Skupštine radi izuzetnom dinamilikom i daje izuzetne rezultate i tim kritikaka nema mjesta”, poručio je Ðoković.

Kaže da je sednicu samo odgodio nedostatak kvoruma i da će se tačke doći na dnevni red, te da kritike nijesu opravdane.

“I ta sjednica će svakako biti realizovana i to neće ostaviti nikakve negativne posljedice”, kazao je Ðoković.

On smatra i da kritike opozicije na to da se ne održavaju kontrolna saslušanja i da je tu nezadovoljstvo opozicije najveće.

“Rad u odborima se određuje u tim tijelima, a ne na kolegijumu predsjednika Skupštine i to nije mjesto za takve zamjerke. Opozicija je u najvećem broju tačaka koje predlažu uvađene i one su se našle na samom plenumu” kazao je Ðoković i dodao da do smjene vlasti 2020. nije bila takava situacija.

“Sigurno da je sada ambijent mnogo bolji”, kazao je Ðoković i dodao da su i u Skupštini i u društvu sada bolji demokratski uslovi.

Skupština je, kako kaže, dala značajan doprinos dobijanju IBAR-a i naše evropske budućnosti.

Ðoković navodi i da je Skupština u stalnom zasijedanju i daje odgovor na sva značajna pitanja u našem društvu.

“Brojni zakoni imenovanja koji su nekada čekali godinama, a uspjeli su da se realizuju tokom ovog saziva Skupštine”, kazao je Ðoković i podsjetio da je i evropski komesar Oliver Varhelji na tome čestitao predsjedniku Skupštine Andriji Mandiću.

(RTCG)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.