Đedović Handanović povodom kolapsa energetskog sistema: Građani u Srbiji bezbjedni, pomoći ćemo regionu koliko možemo

0

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je danas povodom kolapsa energetskog sistema u regionu da su građani u Srbiji bezbjedni, da je napajanje u našoj zemlji stabilno, da su dalekovodi u „stabilnom radu“ i da u srpskom energetskom sistemu nije bilo problema.

„Pratimo situaciju iz minuta u minut, na oprezu smo. Ne znamo šta su uzroci ovog incidenta koji je cio region pogodio. Ono što je bitno za nas je da mi budemo na oprezu, da budemo pod alarmom. Sva energetska preduzeća su pod alarmom, u koordinaciji su – da pratimo naš sistemi i da pomognemo regionu koliko možemo i ukoliko možemo. I da prije svega obezbijedimo našim građanima stabilno napajanje. To je naš cilj, pratićemo situaciju“, izjavila je ministarka.

Dodala je da će ministarstvo više informacija o stanju u regionu imati za nekoliko sati, kao i da se čula i sa ministrom Republike Srpske, koji joj je rekao da je u Republici Srpskoj napajanje prekinuto.

„Ponudila sam pomoć sa naše strane, u kontaktu smo bili i sa ‘Elektroprivredom Crne Gore’. Informacije su da se podižu sistemi polako, a koliko i kojom brzinom će to ići, ostaje da vidimo“, rekla je Đedović Handanović.

Navela je da je u konstantnoj komunikaciji i sa predsjednikom države Aleksandrom Vučićem i sa premijerom Milošem Vučevićem.

„Tražimo odgovornost od svih zaposlenih u elektroenergetskom sektoru, da obezbijede stabilno napajanje i da budemo odgovorni u ovom momentu koji nije jednostavan. Da se i ponašamo odgovorno, velike su vrućine, veliki je pritisak na energetski sistem i da budemo svi toga svjesni“, zaključila je ministarka.

Predsednik Aleksandar Vučić pozvao je danas ministarku energetike Dubravku Đedović Handanović da obezbijedi da energetski sistem u Srbiji nema prekida u snabdijevanju strujom. On je pozvao ljude iz energetskog sektora da dođu na sastanak u popodnevnim satima, zajedno sa ministarkom.

Bez struje su danas ostali Crna Gora, BiH, delovi Albanije, Hrvatske i Grčke.

Najprije je došlo do pada elektroenergetske mreže u Crnoj Gori, a ministar energetike te zemlje Saša Mujović je rekao da je do problema došlo zbog velikog opterećenja, jer je naglo porasla potrošnja usled visoke temperature.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.