Direktorica CNP Milica Tomović podnijela ostavku iz ličnih razloga

0

Direktorica Crnogorskog narodnog pozorišta Milica Tomović podnijela je ostavku na tu funkciju. To je juče u kratkom telefonskom razgovoru potvrdila i Pobjedi. Kako je kazala, ostavku je podnijela iz ličnih razloga, ali nije željela detaljnije da komentariše svoju odluku.

Tomović je na mjesto direktorice nacionalnog teatra došla prethodne godine, a odluku o njenom imenovanju, na prijedlog prethodnog Ministarstva kulture, usvojila je Vlada na sjednici 19. marta.

Na jučerašnjoj sjednici Vlade, kako saznaje Pobjeda, nije razmatrana ostavka Tomović, a imenovanje novog direktora, tvrdi izvor Pobjede, moglo bi da uslijedi sljedećeg četvrtka.

Predsjednik Savjeta CNP-a Vasko Raičević kazao je da će danas biti održana sjednica ovog tijela, na kojoj će se, pored ostalih tačaka, raspravljati i o novonastaloj situaciji izazvanoj ostavkom direktorice.

“Postoje brojna dokumenta koja je trebalo da budu usvojena, kao i finansijski izvještaji, za čiju je verifikaciju potreban poslovni direktor. To izaziva komplikacije, naročito jer, koliko sam shvatio iz teksta ostavke gospođe Tomović, a što mi je potvrđeno iz pozorišta, ostavka odmah stupa na snagu, bez otkaznog roka. To iz praktičnih razloga može da bude problem, ukoliko Vlada brzo ne reaguje i postavi nekog na njeno mjesto”, objasnio je Raičević i dodao da će nakon današnje sjednice Savjeta biti jasnije kako dalje reagovati.

Raičević je takođe podsjetio na nedavni izvještaj ombudsmana, u kom je navedeno da je bilo propusta u nedavnom zapošljavanju glumaca.

“Ja sam insistirao na tome i ta pitanja su već postavljena na prethodnoj sjednici. Jer je, i prema mom mišljenju, to bilo nepravedno zapošljavanje. Međutim, pravno to nijesmo mogli da dokažemo, budući da direktor ima diskreciono pravo da primi koga hoće. Mi kao Savjet možemo samo da damo komentar da li je nešto dobro i sugerišemo”, kazao je Raičević.

Institucija zaštitnika ljudskih prava i sloboda je, naime, reagovala na pritužbu koja je podnijeta zbog dva zaposlenja u CNP-u, na poziciji glumca/ce.

Podnosilac pritužbe je kazao da je CNP kandidate koji nijesu prošli obavijestio o ishodu u formi obavještenja, ali da nijesu dobili pisanu odluku koja sadrži obrazloženje i pravnu pouku, niti je ona javno objavljena.

Takođe, ne postoje dokazi da je CNP po naznačenom oglasu formiralo komisiju koja je sprovela postupak provjere prijavljenih kandidata, niti je poznato na koji način su cijenjene reference kandidata i kako su bodovani.

“Zaštitnik ukazuje da postojanje diskrecionog ovlašćenja direktorice prilikom izbora kandidata ne znači da se to ovlašćenje može arbitrarno upotrebljavati, već je njegova upotreba ograničena interesom ustanove”, navodi se u mišljenju zamjenice zaštitnika Snežane Armenko.

Ona je dodala i da je zaštitnik Siniša Bjeković u maju donio mišljenje i utvrdio da je CNP u drugom slučaju povrijedilo ova prava. Tada je direktorica obećala da će ubuduće, između ostalog, odluke sadržati obrazloženje sa jasnim razlozima za odluku.

“Takvo postupanje CNP predstavlja svjesno nepoštovanje i ignorisanje institucije zaštitnika, što je neprihvatljivo i nedopustivo i za šta nema opravdanja. Utvrđeno postupanje, odnosno nepostupanje, definitivno dovodi u pitanje profesionalnost i pravičnost rada uprave CNP, jer ukazuje na sumnju u arbitrarnost i pristrasnost kod odlučivanja, te nejednakog postupanja prema strankama, koje, moguće, traje duži vremenski period, što u pitanje dovodi i zakonitost rada uprave”, konstatovala je Armenko.

Angažman Milice Tomović na čelu CNP-a bio je izuzetno turbulentan. Podsjetimo, još u avgustu prethodne godine, veći dio ansambla nacionalnog teatra javno je tražio njeno i razrješenje umjetničkog direktora Željka Sošića.

Kako je tada navedeno, iako je postojao trud, dobra volja i neupitna tendencija da probleme riješe unutar kuće i struke, a više puta su se obraćali pisanim i usmenim zahtjevima i Upravi i Savjetu Crnogorskog narodnog pozorišta, čak i resornom ministarstvu, to nije pokazalo pomake.

Kao najdrastičnije primjere postupaka navedenih u apelu, naveli su, između ostalog, pokušaj otpuštanja četvoro glumaca usred epidemije korona virusa i to glumaca koji su svojim prethodnim ugovorima stekli pravo na transformaciju ugovora na neodređeno, pokušaj otpuštanja glumice koja je u CNP zaposlena šest godina i čija transformacija ugovora na neodređeno nije izvršena, zapošljavanje kadrova bez konkretnog angažmana i vizije…

U međuvremenu je došlo i do izmjena u Savjetu CNP, budući da su prethodni predsjednik Blagota Eraković i član Savjeta Edin Jašarević podnijeli ostavke, a na njihova mjesta došli su Vasko Raičević i Senad Šahmanović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.