Direktor Brnović apeluje na građane da poštuju mjere: Tri žene pozitivne na koronavirus ušle u Urgentni centar

1

Zdravstveni radnici podgoričkog Urgentnog centra danima se suočavaju sa problemom za koji sami nemaju rešenje. Očevidac koji je bio u pratnji bolesnika obavijestio je redakciju IN4S da su sinoć oko 23 sata ušle tri ženske osobe i tražile ljekarsku pomoć.

Međutim, ništa ne bi bilo neobično da djevojke nisu saopštile da su pozitivne na korona virus. Ubjeđivanje dežurnih sestara i ljekara iz treće smjene da ne smiju da napuštaju karantinski prostor, kao i bučno reagovanje nevoljnika koji su čekali na ljekarsku pomoć – nije pomoglo.

“To je bilo užasno, sestre i ljekar su uvjeravali djevojke da napuste prostorije Urgentnog centra i da će im se ukazati ljekarske pomoć na adekvatan način, ali one nisu odustajale. Neko je pozvao komunalnu policiju ali komunalna je odbila da se uključi u rešavanje problema,” kazao je za IN4S vidno uzbuđeni građanin čiji identitet je poznat redakciji.

Dežurni novinar IN4S je pozvao Urgentni centar i dobio nezvaničnu potvrdu o tačnosti navoda.

“Nevjerovatno je da su pojedini građani toliko neodgovorni, ali zaista zabrinjava ponašanje nadležne opštinske institucije. Zvali smo komunalnu na telefon 067245799 javio se radnik te službe koji se zove Srđa Lj. Odgovor je bio nedvosmislen da komunalna policija ne može da rešava taj problem. Ovo se ponavlja svakodnevno i mi smo bespomoćni. Rečeno je radniku komunalne inspekcije da će o ovome biti obaviještena ministarka zdravlja i mediji. Zaista bez upoznavanja javnosti očigledno je da se ništa neće ovdje dovesti u red”, rekao je za IN4S medicinski radnik uz obrazloženje da on ne može da daje izjave ispred Urgentnog centra.

Povodom ovog slučaja i radi objektivnog informisanja javnosti, kontaktirali su i direktora Urgentnog centra dr Nebojšu Brnovića.

On je u izjavi za in4s  kazao da je upoznat da incidentom koji se sinoć desio u Urgentnom centru, iako je bio na ispomoći u Pljevljima gdje je, kako kaže, alarmantna situacija.

Prema njegovim riječima radi se, nažalost, o svakodnevici, te da su takvi potezi djela neodgovornih pojedinaca.

Brnović apeluje na građane da pokažu solidarnost i odgovornost

Dr Brnović je apelovao na građane da se pridržavaju mjera i izrazio nadu da će se situacija poboljšati kombinacijom novog seta mjera i vakcinacije.

„Svaki dan za zdravstvene radnike je novi podvig. Izuzetno teška situacija me je sačekala u Urgentnom bloku gdje nisu postojale elementarne stvari koje su bile neophodne za borbu protiv korona virusa. Kovid pacijenti se pregledaju u jednom od pet kontejnera koji su specijalizovani za te potrebe. Vidite, za vrijeme mandata mog prethodnika, postojao je samo jedan kontejner u kojem se obavljala neophodna dijagnostika. Dajemo sve od sebe, i svi mogući kapaciteti su upregnuti kako bi stajali na raspolaganju svakom građaninu„, rekao je Brnović.
Dr Nebojša Brnović

Pomenuti incident je, kaže dr Brnović, česta pojava, ali da uprkos tome što postoje slučajevi kada građani samoinicijativno napuste izolaciju ili tek u toku pregleda kažu doktoru da su kovid pozitivni, uspijevaju da se izbore sa sličnim problemima.

„Međutim, od suštinske je važnosti apelovati na građane da shvate ozbiljnost situacije i da takve postupke ne ponavljaju. Konkretno su sinoć došla tri lica tražeći da se pregledaju u internističkoj ambulanti i odbijala korektna upozorenja medicinskih radnika i obezbjeđenja da se pregledaju u prostorijama predviđenim za kovid pacijente. Oni su nakon glasnog i burnog negodovanja napustili ambulantu i pregledale se u jednom od kontejnera za kovid pacijente. Nalazi su bili uredni, ali to što se neko osjeća dobro a pozitivan je na ovaj krajnje nepredvidiv virus – ne znači ništa, jer upravo njegova neodgovornost može dovesti do nečije smrti“;  rekao je Brnović.

U pitanju je ženska osoba S. K. koja je došla sa majkom i još jednim licem (ime poznato redakciji) a kako navodi dr Brnović, razlog zbog kojeg su zdravstveni radnici pozvali Komunalnu policiju je zbog kršenja mjera izolacije, a što nije u nadležnosti medicinskog osoblja. Brnović, takođe, ne isključuje mogućnost da su pomenuta lica bila instruisana od strane nekih istanci kako bi opstruisali rad novog rukovodstva.

„Pod velikim je opterećenjem naš zdravstveni sistem, i ovakve probleme rješavamo u hodu. Nemoguće je kontrolisati svakog pacijenta, ali se trudimo najviše što možemo i to, mogu da kažem, uspješno obavljamo. Još jednom bih iskoristio priliku da apelujem na građane da se ne igraju ni sa svojim ni sa tuđim životima, te da se ponašaju u skladu sa ozbiljnošću situacije. Znate, veliki je rizik kada neko poput pomenutih lica samoinicijativno prekrši izolaciju, a to je nažalost, kako rekoh, čest slučaj, i boravi onda u istoj čekaonici gdje ima i kovid negativnih pacijenata. Onda osoblje mora dezinfikovati sve prostorije, to je veliki i težak posao, da ne pominjem opasnost od infekcije„, naglašava Brnović.

1 Comment
  1. Ivi komentariše

    U Urgentno se tretiraju svi kao pozitivni. Tako radi Urgentni. On nema papire bez na njihovu priču, to ne može.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.