Dio crnogorske mafije raskrinkan: Klan “Amerika” razbijen u Peruu!

Dio crnogorske mafije raskrinkan: Klan “Amerika” razbijen u Peruu!

Policija u Peruu zaplijenila je tonu i po kokaina i uhapsila članove kriminalne grupe Amerika, čiji su osnivači crnogorski kriminalci. Među uhapšenima je i jedan od ključnih igrača Smail Sikalo, Bosanac, povezan s grupom “Amerika”.

Plan trgovaca bio je da pošiljka stigne morskim putem do Evrope, gdje bi na ulici ta vrijednost premašila 80 miliona dolara.

Osnivač ovog klana, koji je preuzeo primat u Beogradu 90-tih godina prošlog vijeka, je Crnogorac Vojislav Raičević, poznatiji kao Voja Amerikanac. On je ubijen krajem 1997. godine. Njegov zapaljen automobil nađen je u beogradskom naselju Rušanj, ali ne i tijelo.

Vjeruje se da je upravo pod njegovim vođstvom ovaj klan 1994. godine ubio Gorana Vukovića – Majmuna, zatim 1997. godine Radeta Ćaldovića Ćentu, Radovana Stojčića Badžu, tadašnjeg prvog čovjeka MUP-a Srbije i Zorana Todorovića Kundaka, generalnog sekretara JUL-a. Grupa “Amerika” se povezuje i sa ubistvo Pavla Bulatovića, ministra vojnog SRJ.

Policija u Peruu je započela istragu o švercu droge nakon sumnjivog tranzita vozila iz grada Huljaga u Vraem, a zatim je istraga nastavljena osmatranjem agenata na strateškim lokacijama i ubrzo su došli do vrijednih informacija.

Operacija je počela u subotu oduzimanjem 472 kilograma droge pronađenim u kući i hapšenjem dvojice Peruanaca, a zatim je akcija nastavljena i sjutradan, pa je u nedelju izvršena najveća zaplena.

U drugom domu uhapšen je Smail Sikalo sa još jednim Peruancem. Bosanac je bio važan dio ove slagalice jer ima bliske veze sa srpskim narko-dilerom Zoranom Jakšićem, osuđenim u Limi u januaru 2017. godine na 20 godina zatvora, rečeno je u peruanskoj policiji.

Dva kofera pronađena su ovog puta. Jedan napunjen sa 28 “cigli” kokaina, a drugi sa 19 pakovanja.

Najveći teret pronađen je u ormanu sobe na spratu kuće i to više od jedne tone kokain hidohlorida.

Tokom intervencija, zaplijenjen je i kamion sa 30 paketa kokaina i još dva automobila.

Grupa je imala prepoznatljivu marku, tako da su poručioci iz inostranstva mogli da identifikuju njihovu drogu – mnogi paketi označeni su logom BiH (Bosna i Hercegovina, prim. aut).

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *