DF: Podržavamo nastavak protesta, svi masovno na ulicu, nećemo da dijelimo imaginarne fotelje!

0

Demokratski front smatra da je zadatak protesta da se njima izvrši neizdrživ pritisak na Mila Đukanovića i Duška Markovića kako bi podnijeli ostavke. Pad režima je preduslov za bilo kakvu priču o tehničkoj ili drugoj vladi kao i njenom sastavu. Dakle, ne smijemo sebi dozvoliti “da spremamo ražanj dok je zec još u šumi”, saopšteno je iz tog političkog saveza.

“Demokratski front snažno podržava svaki vid vaninstitucionalne i institucionalne demokratske borbe koja će rezultirati smjenom režima i stvaranjem uslova za fer i demokratske izbore. Ali da bi se došlo do realizacije tog cilja, prvo je neophodno izvršiti snažan pritisak na režim, a ne unaprijed dijeliti ministarske fotelje i kolače vlasti po imaginarnim principima jedne trećine. Posebno ako imamo u vidu izjavu Mila Đukanovića da mu ne pada na pamet da podnese ostavku, a u istom tonu je odgovorio i Duško Marković na premijerskom satu. Podsjećamo javnost da smo mi izašli iz Parlamenta jer smo imali snažno uvjeravanje da, ako Milo Đukanović i Duško Marković ne podnesu ostavke do 15.03, neće biti razilaženja demonstranata dok se ne ispune zahtjevi”, stoji u saopštenju.

Međutim, od toga zahtjeva se naprasno odustalo, zbog navodnih informacija koje je neko od organizatora dobio iz određenih bezbjednosnih struktura.

“Dakle, opozicija je povukla potez, napustila parlament, a organizator, zbog “dojave” iz tužilaštva i ANB, ne ispunjava obećanje koje je dao i građanima i opoziciji. Tako danas imamo nonsens da je opozicija jedno mjesto političke borbe protiv korumpiranog režima prepustila DPS-u, i to na osnovu informacija koje je plasirao sami DPS.
Takođe, apostrofiramo činjenicu da smo jedini politički savez koji je od 2015. godine organizovao preko 150 javnih okupljanja na kojima smo tražili ostavke Mila Đukanovića, Duška Markovića, čelnih ljudi u korumpiranom pravosuđu, i stvaranje Tehničke (prelazne vlade) koja bi na principu kopremijera i koministara organizovala sveopšte izbore. Zato još jednom, kroz infrastrukturnu i logističku podršku, iskazujemo spremnost da snažno podržimo nastavak protesta koji će biti isključivo usmjereni na traženje ostavki Milu Đukanoviću i Dušku Markoviću i formiranje Tehničke vlade, a ne na uslovljavanje opozicionih subjekata koji su svoj opozicioni kapacitet dokazali kroz beskompromisnu borbu protiv režima zbog koje se protiv lidera i funkcionera DF vode montirani sudski procesi, navodi se u saopštenju.

Režim u obračunu sa DF koristi svu snagu svog aparata, zarobljenog pravosuđa, tajne policije i organizovanog kriminala, ali nije uspio ni za milimetar da nas obeshrabri u borbi za slobodnu Crnu Goru, i tu neće biti povlačenja.

“Zbog te borbe neprestane i terora koji preživljavamo godinama, zbog hiljada naših pristalica koji nas podržavaju i takođe trpe progon, mi nećemo popustiti pod bilo kakvim pritiscima, niti režima niti nekih drugih koji imaju namjeru da eventualne osuđujuće presude liderima DF iskoriste za obračun sa našim političkim savezom. Poručujemo svima da im je bolje da te ideje odmah izbiju sebi iz glave. Meta ovih protesta treba da bude kriminalni režim, a ne opozicija. Vjerujemo da danas u Crnoj Gori ne postoji nijedan opoziciono nastrojeni građanin koji nije svjestan činjenice da najveću zaslugu za početak protesta ima afera „Koverta“ koju je lansirao čovjek iz srca režima, i koji je, svidjelo se to nekom ili ne, u stvari bio okidač kojim je otpočelo masovno okupljanje građana.

Zato smo mišljenja da snažno treba podržati ideju da u subotu okupljeni građani prošetaju do „ničije kuće” na Gorici i uvjere se kako je Milo Đukanović uspio klasičnom korupcijom da sagradi vilu koja je veća i od zgrade Skupštine i zgrade Vlade. Taj potez bi svakako dao novi, neophodan, impuls protestima i njihovoj dinamici”, kaže se u saopštenju.

Ostajući snažno privrženi opozicionim principima, započetoj borbi u smjeni režima pozivamo sve pristalice DF – a da u subotu, kao i svaki put dosad, masovno izađu na protest kako bi nastavili našu misiju demokratskog oslobađanja Crne Gore.

“Vidimo se 23.03 u Podgorici!”, poručili su iz DF-a.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.