DF: Pitanje vjerskih zajednica hoće da predaju u ruke nekog Katnića ili Mugoše

0

Mišljenje koje je Venecijanska komisija dala povodom nacrta Zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, može se tumačiti kao želja pojedinih struktura da se rešavanje spornih pitanja u vezi sa vjerskim zajednicama preda u ruke sudstva i tužilaštva Crne Gore, npr. nekog Milivoja Katnića ili neke Suzane Mugoše, ocijenili su iz DF-a.

“Vidjeli smo da o smjernicama Venecijanske komisije ima različitih mišljenja i tumačenja, međutim kada se stvari dovedu pred zarobljeno sudstvo i tužilaštvo u Crnoj Gori, sve će se dešavati u skladu sa mišljenjem i tumačenjem predsjednika DPS-a a njegove stavove smo već u nekoliko navrata imali prilike da čujemo. Zato su odredbe u nacrtu široke i nejasne a takvo i je i mišljenje Venecijanske komisije o njima. Nas iz DF-a to ne čudi, kada se zna ko su članovi komisije iz Crne Gore. Nema razloga da sumnjamo da su i ostali članovi izabrani sličnim kriterijumom”, stoji u saopštenju.

Kada je nečije mišljenje ni tamo ni ovamo, ono je obično podrška onome ko ima cilj da golom silom sprovodi svoje namjere.

“U ovom slučaju takvo mišljenje predstavlja podršku režimu u Crnoj Gori koji u svojim rukama ima prinudni državni aparat koji sada treba zloupotrebiti protiv Pravoslavne crkve. Imali smo prilike da se uvjerimo da je Venecijanska komisija imala dva različita stava uoči održavanja referenduma o državnopravnom statusu Crne Gore. Prvo su 2001. godine zaključili da državljani Crne Gore koji žive u Srbiji imaju pravo glasa na referendumu a potom 2005. godine, na način opisan u ovih dana objavljenim transkriptima razgovora između Milana Roćena i Olega Deripaske vođenih te godine, podmazivanjem članova komisije sa 3 miliona dolara, promjenili taj stav i ukinuli pravo za 267 hiljada naših sunarodnika koji su živjeli u Srbiji”, kaže se u saopštenju.

Tako je njima oduzeto pravo da se izjasne o budućnosti Crne Gore za razliku od Albanaca, Bošnjaka i Crnogoraca koji su živjeli u zemljama EU i SAD-a i koje je režim masovno doveo da glasaju na referendumu.

“No nezavisno od takve prakse i mogućnosti različitog tumačenja pravoslavni narod u Crnoj Gori je na Trojčindanskom saboru pred Hramom Hristovog vaskrsenja pokazao da će imati čime da odgovori na namjere vlasti da našoj svetoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi otima njene hramove i pastvu. Najbolju podršku tome je dao Vaseljenski patrijarh Vatrolomej koji je jasno i precizno objasnio ko je Pravoslavna crkva u Crnoj Gori a ko to nikada i ni pod kojim uslovima ne može biti, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.