DF pisao Brajoviću: Zakaži sjednicu Skupštine, stvara se nepovoljna klima represije, zatvaranja, zabrana, hapšenja, dojava, cenzure…

0

Povodom novih mjera NKT i Vlade u vezi uvođenja zabrane kretanja građana, kao i čitavog niza kršenja zakona i Ustava Crne Gore, Klub poslanika Demokratskog fronta, traži od Vas – predsjednika Skupštine, da hitno zakažete sjednicu parlamenta, i prestanete da izbjegavate i odlažete ispunjavanje Vaše dužnosti, stoji u dopisu DF-a upućenog predsjedniku Skupštine Ivanu Brajoviću.

“Kako na Kolegijumu predsjednika skupštine ne postoji saglasnost oko sazivanja sjednice, Vi ste dužni da donesete odluku u skladu sa našim Poslovnikom.

Koliko god pokušava Vlada Crne Gore da se opravda da je policijski čas uvela u skladu sa zakonom, mi smo sigurni da to nijesu mogli da urade bez uvođenja vanrednog stanja. Nekoliko pojedinaca iz Nacionalnog Koordinacionog Tijela, suprotno Ustavu ove zemlje, upravlja državom bez ikakve kontrole i legitimiteta. To je opasno stanje i ono se mora uvesti pod ustavni i zakonski osnov.

Skupština je suspendovana od prvog dana krize iako mnogi Parlamenti u regionu i Evropi rade i raspravljaju o mjerama za borbu protiv COVID-19 i efektima tih mjera.

Praksa funkcionisanja NKT je veoma problematična. NKT ne daje nikakva obrazlozenja mjera. Samo se donese naredba koja stupa na snagu odmah ili sjutra. Zbog čega se uvodi mjera, kakvi su efekti mjera, zašto ne testiraju ljude koji su ušli u CG u januaru, februaru i martu, zašto Vlada nastavlja sa masovnim represivnim mjerama bez ikakvih pametnih metoda identifikacije potencijalno inficiranih i njihovog monitoringa, zašto tajkunske građevinske firme prevoze svoje radnike u kombijima i zašto im se dozvoljava rad, a hiljadama drugih firmi ne, itd, itd.

Na hiljadu zašto, od NKT dobijamo uvijek isti odgovor: Da spriječimo širenje epidemije i da ne budemo kao Italija!!!

Stvara se nepovoljna klima represije, zatvaranja, zabrana, hapšenja, dojava, cenzure, nekompetentnih donosioca odluka, lažnih vijesti, prikrivanja realnog stanja. Realiziju se transferi novca iz budžeta i od donatora bez ikakve kontrole niti izvještavanja, dodjeljuju se subvencije, povoljni krediti, oslobađaju se firme plaćanja poreza. Jednostavno, zemljom upravlja uska grupa ljudi koja donosi neke odluke koje nemaju veze sa mjerama za sprečavanja širenja virusa ili efikasno liječenje oboljelih.

Sve mjere, ma kako bile radikalne, za koje postoji stručno i naučno utemeljenje i dokazana iskustva da daju pozitivne rezultate, treba primijeniti odmah, dosledno i bez oklijevanja, ali u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje i uz poštovanje principa transparetnosti i odgovornosti.

Uloga Parlamenta je tu nezaobilazna i naša ustavna pozicija nam daje ovlašćenja da tražimo odgovore od nadležnih tijela izvršne vlasti, dobijamo izvještaje, kontrolišemo njihov rad.

Imajući u vidu sve gore navedeno, cijenimo da su se stekli svi uslovi da zakažete vanrednu sjednicu Skupštine posvećenu mjerama Vlade i NKT u borbi protiv virusa COVID-19.

Demokratski front bi, u zavisnosti od rasprave na samoj sjednici, predložio Zaključke koji bi bili u funkciji zaštite ustavnog poretka i pravnog sistema, stoji u dopisu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.