DF: Ne želimo da dajemo legitimitet uvođenju neformalnog vanrednog stanja

0

DF podržava sve mjere koje nadležna državna tijela sprovode u borbi protiv virusa COVID19 , a koja su uskladjena sa Ustavom Crne Gore, saopštio je Milutin Đukanović, funkcioner tog saveza.

“DF je spreman da kroz rad Parlamenta i na svaki drugi način, da svoj puni doprinos u borbi protiv ove pošasti i poziva sve svoje članove, aktiviste i birače da disciplinovano poštuju preporuke struke i da uzmu direktno učesće u pomaganju našim građanima, posebno onim kojima je pomoć najpotrebnija.

DF cijeni da je rad Parlmenta izuzetno važan u ovim okolnostima , posebno što u primjeni određenih mjera postoji opasnost od masovnog kršenja ljudskih prava i sloboda kao i zloupotreba vlasti.

Sve uredbe i zabrane koje je Vlada donijela i koje planira donijeti predstavljaju jasan dokaz da se Crna Gora nalazi u vanrednom stanju, ali parlamentarna većina namjerno izbjegava da proglasi vanredno stanje i tako preduzete aktivnosti u potpunosti uskladi sa Ustavom Crne Gore.

Baš danas, dobro obaviještena funkcionerka režima, Zorica Kovačević najavila je da očekuje da karantin u Danilovgradu bude popunjen za dva dana. Zašto, ako ima samo 14 zaraženih?
Očigledno je da vlast koristi sve mehanizme prikladne vanrednom stanju, a da ga pritom nije proglasila. Zašto to režim radi? Za tim nema nikakve potrebe. Zar nije bolje da sve aktivnosti sprovode u skladu sa Ustavom nego da bilo ko djeluje izvan propisanog pravnog okvira, pa makar to bila i Vlada.

Rad Parlamenta, koji je neophodan ako nema proglašenog vanrednog stanja, bi samo pomogao u ovako teškoj situaciji u kojoj se nalazi zemlja.

Nije na odmet podsjetiti da smo i 2012. godine, usled vremenskih neprilika uvodili vanredno stanje. I ako tada, za razliku od danas, nijesu bili masovno ugrozeni životi ljudi.

DF zbog svega navedenog nije mogao da podrži izjavu predstavnika parlamentarne većine, danas na Kolegijumu Skupštine, jer ne želi da učestvuje u lažiranju ozbiljnosti situacije, a posebno ne želimo da dajemo legitimitet uvođenju neformalnog vanrednog stanja, kazao je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.