DF: I slučaj Sinđelić je potvrdio da su braća Đukanović kriminalizovali pravosuđe

0

Nakon zvaničnog saopštenja Ministarstva pravosuđa Hrvatske da nije obaviješteno o odluci Višeg i Apelacionog suda da neće izručiti Sašu Sinđeliću zbog ubistva hrvatskog državljanina Mirka Fotesa, za šta je osuđen na 21 godinu zatvora, svaki zdravorazumski komentar je izlišan, jer se radi o klasičnoj kriminalizaciji crnogorskih pravosudnih institucija na čelu sa Zoranom Pažinom, ocijenili su iz Demokratskog fronta.

„Iako je Ministarstvo pravosuđa Hrvatske još u maju 2017. zatražilo izručenje Saše Sinđelića, ministar pravde Zoran Pažin, predsjednik Višeg suda Boris Savić i GSDT Milivoje Katnić su opstruirali čitav postupak izručenja izjavljujući da će Sinđeliću biti određen ekstradicioni pritvor čim završi svjedočenje“, rekli su u DF-u i dodali:

„Podsjećamo javnost da je Saša Sinđelić svoje svjedočenje završio u februaru 2018. i da su tad crnogorski pravosudni organi bili dužni da mu odrede pritvor i započnu postupak njegovog izručenja. Ali, umjesto izručenja oni su organizovali njegov odlazak u Srbiju, gdje se očigledno nalazio pod kontrolom određenih srpskih bezbjednosnih struktura. Iako je cijela regionalna javnost znala da se Saša Sinđelić nalazi u Srbiji, Viši i Apelacioni sud su odlučili da zasijedaju krajem aprila 2019. na osnovu zahtjeva Hrvatske o njegovom izručenju iz maja 2017. i pritom donijele odluku o neizručenju uz obrazloženje da se Sinđelić ne nalazi u Crnoj Gori“.

U DF-u se pitaju zašto su Viši i Apelacioni sud odlučivali o izručenju Saše Sinđelića ako su znali da se on ne nalazi u Crnoj Gori, valjda je sad svakom jasno- da bi mu omogućili bezbjedan povratak u Crnu Goru.

„Naravno, nijedan od ovih sudova o svojoj odluci nije obavijestio Ministarstvo pravosuđa Hrvatske, ali ni crnogorsku javnost jer te odluke nije bilo na zvaničnim sajtovima oba suda. A odluka nije obznanjena jer je u međuvremenu pripremana akcija ponovnog dolaska Saše Sinđelića u Crnu Goru, i to vrlo vjerovatno uz punu koordinaciju crnogorskih i djelova srpskih bezbjednosnih službi. I sad imamo vulgarnu pravosudnu farsu koja je još jednom pokazala potpunu kriminalizovanost crnogorskog pravosuđa u montaži državnog udara“, smatraju u DF-u i poručuje:

„Zato je veoma važno da vidimo kakva će biti reakcija Republike Hrvatske nakon javnog oglašavanja Ministarstva pravosuđa da ih niko nije obavijestio o neizručenju Saše Sinđelića. Da li će obnoviti zahtjev za izručenje Saše Sinđelića, kao što to redovno čine sa srpskim generalima, ili će prećutno dati saglasnost da pravosnažno presuđeni ubica, i po svemu sudeći sitni agent BIA i ANB- a dobije politički azil, čime bi crnogorska pravosudna šizofrenija dobila svoju punu kulminaciju. DF u svakom slučaju izražava zadovoljstvo što se na dnevnom nivou potvrđuje kako je kriminalni režim braće Đukanović privatizovao sve institucije u obračunu sa liderima DF- a, jer naš savez zajedno sa Mitropolijom crnogorsko primorskom predstavlja posljednju branu od potpune kapitulacije Crne Gore”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.