DF: EU je nemoguća misija za Crnu Goru

0

Izričit i nedvosmislen stav predsjednika Francuske Emanuela Makrona da neće biti proširenja Evropske unije u postojećoj evropskoj strukturi, iako ignorisana od vladajućih struktura, otrežnjujuća je poruka da je svaka ideja o učlanjenju u EU u neko dogledno vrijeme nemoguća misija za građane Crne Gore, ocijenili su iz Demokratskog fronta.

“Nemogućnost postizanja dogovora o imenovanju nosilaca ključnih funkcija unutar EU, problemi sa Bregzitom i međusobne optužbe evropskih lidera na samitu 28 zemalja članica, jasno pokazuju da pristupanje novih članica neće biti u fokusu Brisela, zbog čega dosadašnji imperativ da Evropska unija nema alternativu mora biti revidiran. Iako ovakve signale evropski zvaničnici šalju već duže vrijeme, reakcija države je izostala i krajnje je vrijeme da se Crna Gora suoči sa realnošću i svoju politiku uskladi sa postojećim stanjem stvari”, saopštili su iz opozicionog saveza.

Jasno je da je članstvo u EU postalo predmet političkih kalkulacija, trgovine i zloupotreba, zbog kojih je život građana decenijama na čekanju, smatraju u DF, iako nisu sprovedene nužne i obećavane reforme, zbog čega Crna Gora svake godine sve više tone u politički, ekonomski i društveni ambis.

“Ovakva situacija jedino odgovara Demokratskoj partiji socijalista i njenim vječitim satelitima, koji bajkovitom evropskom i NATO pričom u službi štapa i kanapa svakodnevno hipnotišu građane, dok nesmetano otimaju državnu i privatnu imovinu, pripremajući svoje naslednike za nastavak vladavine dinastije i bezočnog bogaćenja privilegovanih pojedinaca. Posledice dosadašnje zloupotrebe politike proširenja građani Crne Gore osjećaju svakodnevno na svojoj koži”, dodaju oni.

U DF-u smatraju da je ovakvom poretku stvari doprinijela u velikoj mjeri dosadašnja politika EU, njeno ignorisanje stanja demokratije i ljudskih prava u Crnoj Gori, uz prećutno prihvatanje autoritarne vladavine i prakse represivnog održavanja na vlasti Demokratske partije socijalista.

Poručuju da oni ozbiljno primaju k znanju odluku Makrona da konačno saopšti stav da EU nema namjeru da u narednom periodu primi nove članice. U tome vide novu priliku za Crnu Goru da na temeljima novih realnosti otpočne sa drugačijim strategijama, konceptima i alternativama.

“DF smatra da je nužno što prije prekinuti praksu vještačkog održavanja stava o bezuslovnom usmjerenju ka evropskim integracijama, i razmotriti druge mogućnosti i modele saradnje sa članicama EU, ali i drugim državama sa kojima je aktuelni režim prekinuo odnose, a koje mogu biti od izuzetne važnosti za ekonomski, kulturni i politički napredak”, rekli su iz Fronta.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.