DF Budva čestitao rođendan dedi Đorđu, čuvaru srpskog vojničkog groblja u Solunu

0

Povodom 92. rođendana upućujemo najsrdačnije čestitke dedi Đorđu, čuvaru srpskog vojničkog groblja u Solunu, našem Grbljaninu, unuku Sava Mihailovića, solunskog dobrovoljca i prvog čuvara Zejtinlika, saopšteno je iz DF-a Budva.

Deda Đorđe je svoj život posvetio očuvanju uspomene na srpske junake koji su nesebično položili živote na oltar otadžbine, boreći se za slobodu i čast i bolji život njihovih potomaka.
Rođendan deda Đorđa je prilika da se još jednom prisjetimo žrtve naših predaka koji su nam omogućili da živimo oslobođeni ropstva u kojem su se naši preci vjekovima nalazili.

Više puta smo obilazili Zejtinlik na kome nas je, sad već čuveni deda Đorđe dočekivao i pričao o junačkim djelima srpskih heroja, izgnanih iz otadžbine, sa jedinom željom da se u nju vrate i da iz nje istjeraju viševjekovne dušmane.

Mnogi od njih nisu dočekali slobodu za koju su se borili ali su svoje živote ugradili u temelje naših država.

Duh obaveze borbe za slobodu, bez obzira na cijenu, unijeli su duše naših djedova i očeva i naš samih.
Naša je sveta dužnost da ih se uvijek sjećamo i da stalno podsjećamo naše prijatelje na patnju, bol i mučeništvo koju su prošli da bismo mi danas bilo slobodni i dostojanstveni ljudi.

Nikada ne smijemo zaboraviti ni preko 1000 Bokelja, među kojima i naše Grbljane, Maine, Pobore, Brajiće i Paštroviće, učesnike u borbama hrabre crnogorske i srpske vojske koje su pružile nezapamćen otpor višestruko nadmoćnijem neprijatelju.

Slomljena i ponižena srpska vojska je vaskrsnula na Krfu i pobjednički se sa saveznicima vratila u domovinu uništavajući beskrupuloznog napadača, koji se od tog poraza nikada nije oporavio.

Prošlo je gotovo 102 godine od nezapamćenog proboja Solunskog fronta i oslobođenja ali sjećanje na taj podvig naših predaka nikad neće izblijedjeti.

Svijetljeće kao luča koja će nama, njihovim potomcima, uvijek pokazivati pravi put.
Deda Đorđe Mihailović je dao ogroman doprinos čuvanju ove svete uspomene od zaborava, a njegovu dužnost preuzele su danas mlađe generacije koje će je prenositi sa koljena na koljeno za vječni spomen i slavu neumrlih srpskih i crnogorskih junaka.

Zahvaljujemo mu se još jednom za sve što je učinio za srpski i crnogorski narod, želimo mu još puno proslavljenih rođendana u zdravlju i da ga još dugo posluže britki um i nevjerovatno pamćenje koji su ga uvijek krasili.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.