Devetnaest godina od zločina u Goraždevcu: Pucano na srpsku decu, za zločin niko nije odgovarao

0

Nepoznate osobe su, na današnji dan, pre 19 godina iz kalašnjikova pucale na srpsku decu koja su se kupala u reci Bistrici i ubile Ivana Jovovića i Panteliju Dakića. Teško su ranili Marka Bogićevića, Draganu Srbljak, Bogdana Bukumirića i Đorđa Ugrenovića.

Za zločin niko nije odgovarao. Istraga o zločinu je zatvorena pre 12 godina. Euleks je tada tvrdio da bi mogli ponovo da je pokrenu, ako se pojave nove informacije.

Pomen stradaloj deci služiće se u Crkvi Presvete Bogorodice u Goraždevcu.

Petković: Ubijena i ranjena deca simbol mučeništva srpskog naroda na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da su deca, ubijena i ranjena dok su se kupala u Bistrici, simbol mučeništva i stradalništva srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i zločinačkog plana za istrebljenje srpskog naroda sa prostora pokrajine, koji se nažalost, sprovodi i danas.

„Pored pokazatelja da zlo ne spava, posebno zabrinjava činjenica da su se ubistva srpske dece u Goraždevcu dogodila nakon dolaska međunarodne misije na Kosovo i Metohiju, u čijoj je nadležnosti zaštita ljudskih života, kažnjavanje zločina i uvođenje vladavine prava. I pored obećanja predstavnika UNMIK-a da će ‘prevrnuti svaki kamen’ da pronađu ubice, 2010. godine slučaj je bio zatvoren, jer istraga nije dovela ni do kakvih rezultata. Kao uvek do sada, kada su zločini nad srpskim narodom na KiM u pitanju, zločinci su ostali bezimeni i nekažnjeni“, navodi se u saopštenju Petra Petkovića.

Dodao je da, bez obzira na godine koje su prošle, očekuje da će počinioci zločina nad decom u Goraždevcu, ali i ubice žetelaca u Starom Grackom, porodice Stolić u Obiliću i putnika autobusa „Niš ekspresa“ kod Podujeva, biti pronađeni i izvedeni pred lice pravde, jer bi to bio jedan od dokaza da je vreme ideologija mržnje i zla iza nas.

„Srbija će nastaviti da se sa tugom i poštovanjem seća svih svojih stradalih sunarodnika, ali isto tako nikada više neće biti toliko slaba i bespomoćna, da bi oni koji nas mrze mogli da pomisle da im je dozvoljeno da ponovo, nekažnjeno i bez posledica, mogu napasti bilo kog našeg sunarodnika u pokrajini“, naveo je Petković.

Poručio je da su „istina i pravda za sve žrtve masovnih i organizovanih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji, jedini put ka normalizaciji odnosa i izgradnji međusobnog poverenja, a dijalog jedino sredstvo za rešavanje svih problema u pokrajini“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.