Deset najvećih bolnica u svijetu: Na prva dva mjesta kineske, a na listi se nalazi i jedna iz Srbije

0

Postoje hiljade bolnica širom svijeta koje pružaju specijalizovano medicinsko i hirurško liječenje i njegu, ali da li ste se zapitali koje su to deset najvećih bolnica na svijetu?

U ovom tekstu ćemo predstaviti deset najvećih bolnica na svijetu prema broju kreveta koje posjeduju.

1. Prva pridružena bolnica Džengdžou (Zhengzhou) univerziteta u Kini, koja posjeduje 7 hiljada kreveta, trenutno je najveća bolnica na svijetu.

Osnovana je 1928. godine u Kaifengu, tadašnjem glavnom gradu kineske provincije Henan. Bila je bolnica pri Medicinskom fakultetu Univerziteta Henan.

Godine 1958. bolnica je premještena u sadašnji glavni grad provincije Henan, Džengdžou, i preimenovana u Prva pridružena bolnica Medicinskog fakulteta u Henanu.

Godine 1985. naziv joj je ponovo promijenjen u Prva pridružena bolnica Medicinskog univerziteta Henan.

Uz podršku centralne vlade, Medicinski univerzitet Henan, Džengdžou univerzitet i Džengdžou institut za tehnologiju su se spojili, a bolnica je preimenovana u Prva pridružena bolnica Džengdžou univerziteta.

2. Zapadnokineski medicinski centar Univerziteta Sičuan (Sichuan) u Kini s kapacitetom od 4.300 kreveta druga je najveća bolnica na svijetu.

Bolnica se nalazi u centru grada Čengdua (Chengdua) uz obalu rijeke Đin (Jin). Centar je osnovan 1914. godine, a spojen je sa Univerzitetom Sičuan 2000. godine. Centar trenutno ima četiri pridružene bolnice za podučavanje i pet koledža.

3. Nacionalni centar za mentalno zdravlje na Filipinima je treća po veličini bolnica na svijetu sa kapacitetom od 4.200 kreveta. Zauzima površinu od 470.000 kvadratnih metara u gradu Mandalujong (Mandaluyong), koji se nalazi u regiji Metropolitan Manila na Filipinima. Bolnica je osnovana 1928. godine.

4. Memorijalna bolnica Linkou Čan Đun (Linkou Chang Jung), poznata i kao bolnica Čang Đun, četvrta je najveća bolnica na svijetu sa kapacitetom od 4.000 kreveta.

To je ujedno i najveća bolnica na Tajvanu i nalazi se u okrugu Guišan u gradu Taojuan. Ova bolnica je dio mreže bolnica Čan Đun korporacije. Osnovana je 1978. godine.

5. Gradska bolnica Ankara Bilkent je peta po veličini bolnica na svijetu sa kapacitetom od 3.810 kreveta. Otvorena je 2019. godine i nalazi se u naselju Bilkent u opštini Cankaja (Cankaya) u glavnom gradu Turske, Ankari.

6. Nacionalna bolnica Šri Lanke, koja posjeduje 3.404 kreveta, je šesta po veličini bolnica na svijetu i trenutno najveća medicinska ustanova u zemlji. Osnovana je 1864. godine. Prostire se na površini od 145.000 kvadratnih metara u gradu Kolombu, posjeduje 21 operacionu salu i 18 jedinica intenzivne njege. Godišnje se u njoj liječi više od dva miliona pacijenata i obavlja 5.000 većih i manjih operacija mjesečno.

7. Kris Hani Baragvant (Chris Hani Baragwanath) bolnica u Južnoj Africi s kapacitetom od 3.200 kreveta je sedma po veličini bolnica na svijetu i najveća u Africi.

Zauzima površinu od 680.000 kvadratnih metara u opštini Soveto u Johanesburgu. Bolnicu finansira i njome upravlja Odjeljenje za zdravstvo pokrajine Gauteng. Bolnica služi i kao jedna od nastavnih bolnica Medicinskog fakulteta Univerziteta u Vitvatersrandu (Witwatersrand).

8. Bolnica Kasr Al Aini (Kasr Al-Ainy) u Egiptu je osma najveća bolnica na svijetu sa kapacitetom od 3.200 kreveta. Ova bolnica za istraživanje i nastavu nalazi se u Kairu. Bolnica je povezana s Medicinskim fakultetom Kasr Al-Ainy Univerziteta u Kairu.

9. Medicinski centar u Srbiji, koji posjeduje 3.150 kreveta, je deveta najveća bolnica u svijetu. Ovaj akademski medicinski centar nalazi se u Beogradu i glavni je medicinski centar u gradu i državi.

10. Državni medicinski fakultet Kožikode (Kozhikode) u Indiji sa kapacitetom od 3.025 kreveta je deseta najveća bolnica na svijetu. Ovaj medicinski fakultet, koji se naziva i Kalikut Medikal Koledž (Calicut Medical College), nalazi se oko 8 kilometara istočno od srca grada Kožikode u indijskoj državi Kerala.

Bolnica je osnovana 1957. godine, a trenutno je najveća bolnica u Indiji, koja zauzima površinu od milion i stotinu hiljada kvadratnih metara.

 

(Al Jazeera, agencije)
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.