Deripaska: SAD uništavaju sve što sam stvorio

Deripaska: SAD uništavaju sve što sam stvorio

Ruski biznismen Oleg Deripaska tužio je juče Sjedinjene Države, navodeći da su prekoračile zakonska ovlašćenja uvodeći sankcije njegovim kompanijama i učinile ga „najnovijom žrtvom” istrage o navodnom političkom miješanju Moskve.

On je kazao da je pokrenuo tužbu jer ne želi da bude uništeno ono što je stvarao 30 godina. „Trideset godina svog života gradim kompanije koje su veliki igrači u globalnoj ekonomiji, i neću dozvoliti da taj rad – zajedno sa milionima radnih mjesta – bude uništen političkim spletkarenjem”, naveo je Deripaska u saopštenju koje je poslala njegova portparolka, a prenio Rojters.

Deripaska u tužbi traži da okružni sud SAD u Vašingtonu spriječi američko ministarstvo finansija da koristi „razornu moć” takvih ekonomskih sankcija, radeći protivno ustavu SAD. SAD su u aprilu 2018. uvele sankcije kompanijama Rusal i En plus kada je Vašington na crnu listu stavio Deripasku i još nekoliko uticajnih Rusa, navodeći da profitiraju od veza sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i od „štetne aktivnosti” te države širom svijeta. Deripaska je 2018. pristao da smanji udio u En plus na 44,95 odsto sa 70 odsto u nagodbi kojom je omogućeno ukidanje kaznenih mjera protiv Rusala i En plusa.

Odluka o ukidanju sankcija je donesena uprkos insistiranju demokrata u Kongresu da one ostanu na snazi.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *