Demos: Sve zavisi koliko će ocjene EU biti shvaćene ozbiljno

0

Nakon objavljivanja Izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore, sve zavisi koliko će ocjene Evropske unije biti shvaćene ozbiljno, ili će, kao do sada, sve uglavnom biti ignorisano od strane crnogorske vlasti i institucija pod njenom kontrolom, saopšteno je iz Demosa.

“Izvještaj EU o napredovanju Crne Gore prije svega govori o stanju u našoj zemlji, a dijelom i o evropskim tijelima koja su sastavila i odobrila isti izvještaj. Izvještaj je sastavljen u kombinaciji brižljivih, korisnih analiza i ponekog kompromisa koji proističu iz određenih širih intersa. U svakom slučaju, Izvještaj je od značaja za političke procese u zemlji jer se njime i dalje traže ispunjenja kriterijuma za napredovanje i članstvo u Evropskoj uniji”, navodi se u saopštenju Demosa.

Ipak, ističu, suštinski značaj ovog Izvještaja i stavova EU će zavisiti od dva momenta:

“Prvo, koliko će crnogorska vlast htjeti stvarno da postupi po primjedbama koje sa saopštene u Izvještaju EU. Do sada to nije bio slučaj. Drugo, faktički domašaj Izvještaja će zavisiti i od toga koliko će Evropska unija htjeti da toleriše činjenicu da crnogorska vlast očigledno ignoriše tražene evropske standarde. Posebno u oblasti autokratskog vladanja i borbe protiv korupcije i kriminala, od strane vrha crnogorske vlasti”, navodi se u saopštenju.

Građani, kako se zaključuje, očekuju da rezultate evropskog napredovanja vide, ne samo u Izvještaju, nego prije svega u realnom životu, kako na individualnom planu tako i u ukupnom stanju u društvu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.