Demos: Nedostatak transparentnosti odlika vladajuće elite

0

Nedostatak transparentnosti jedna je od ključnih odlika rada vladajuće elite, kazali su iz Demosa.

“Poslednji slučajevi, jednako skandalozni kao i prethodni, tiču se dodjele stanova funkcionerima i odbijanja Vlade da dostavi podatke o državnoj pomoći. I projekat izgradnje prve dionice autoputa od početka je obavijen velom tajne, što će nažalost imati svoje neslavne nastavke. Javnost je do sada uspjela da sazna da su nadležni organi “zaboravili” da u ugovor sa kineskom kompanijom ugrade brojne elemente bitne za ovaj autoput-poput struje, vode, petlje, priključnih puteva i slično. Do danas međutim nemamo precizan podatak koliko će projekat tačno da košta građane Crne Gore, jedino je izvjesno da će iznos od 800 miliona koji je inicijalno ugovoren, biti premašen za nekoliko stotina miliona, kažu iz te partije.

Primjeri netransparentnosti struktura vlasti su brojni i zato bi nabrajanje svakog pojedinačno nažalost oduzelo previše prostora.

“Izvjesno je da vlast odbija da kaže građanima za koje namjene troši njihov novac i da time krši elemenatarne demokratske norme. Novac u budžetu Crne Gore nije privatno vlasništvo vlasti da bi se ovako komotno i bahato mogla odnositi prema tim sredstvima. Zato će proces demokratskog sazrijevanja društva zahtijevati prekid ovakvih nedemokratskih praksi, što će za Demos biti jedan od prioriteta. Jer interesi građana moraju da budu na prvom mjestu, umjesto da na prvom mjestu bude neodgovorna i nekontrolisana vlast, stoji u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.