Demokrate: Virtuelna skupština, skajp kvorum i elektronski legitimitet, nepoznanice su za važeći Poslovnik

0

Sjednice Skupštine Crne Gore i skupštinskih odbora, ne mogu se održavati elektronskim putem, saopšteno je danas iz Kluba poslanika Demokratske Crne Gore.

“Naime, u Poslovniku apsolutno nigdje, ni u jednom članu ili stavu, nema uporišta za održavanje elektronskih sjednica, ni u jednom obliku. Virtuelna skupština, skajp kvorum i elektronski legitimitet, nepoznanice su za važeći Poslovnik. Prema tome, sve odluke koje bi na taj način bile donijete, kako na odborima, tako i na samoj Skupštini, biće i pravno nevažeće i politički ništavne. I kad je javnost mislila da su taster poslanici, kao normativna industrija, vrhunac unižavanja parlamentarizma, juče se ipak uvjerila da je skajp kvorum nadmašio prethodno pomenuti deformitet parlamentarizma i demokratije”, navodi se u saopštenju Kluba poslanika Demokrata.

Oni su dodali da član 222 Poslovnika propisuje da se organizacija i rad Skupštine u slučaju vanrednog stanja, neposredne ratne opasnosti ili rata, uređuje posebnom odlukom.

“U Crnoj Gori ta stanja nijesu proglašena, te za sjednice Skupštine i skupštinskih odbora, isključivo važe opšta pravila Poslovnika. Juče je, kako su mediji prenijeli, navodno održana sjednica parlamentarnog Odbora za ekonomiju, budžet i finansije, a u vezi predloga izmjena i dopuna Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kojim se želi ukinuti zabrana isplate iz tekuće rezerve budžeta u toku izborne godine. Kako se vidi na snimku TV Vijesti toj “sjednici” prisustvovala su tri člana Odbora, a sedam članova je prikazano na video bimu kako se elektronskim putem uključuju i obrazlažu stavove, amandmane i sl.”, poručili su iz Kluba poslanika Demokrata.

Naveli su da ovaj oblik rada nije prepoznat Poslovnikom niti ima bilo kakvo utemeljenje u njemu, te se stoga može reći da je epidemija protivpravnosti zahvatila i zakonodavni postupak.

“Ovim postupkom Odbor i njegov predsjednik grubo su se poigrali sa važećim propisima i zašli u ilegalnu zonu. Shodno tome, odluka ovog Odbora, sa sjednice održane na ovaj način, jeste i pravno nevažeća i politički ništavna.Na ovaj način se mogu održavati jedino sjediljke, ali ne i sjednice i to parlamentarnih odbora, na kojima se striktno mora poštovati svako slovo procedure kako bi odluke bile punovažne. Ovim se, ne prvi put iako na nov način, još jednom unizio parlamentarizam u Crnoj Gori”, ističe se u saopštenju.

Klub poslanika Demokrata je poručio da što se tiče eventualnih dogovora na Kolegijumu, o organizaciji i radu Skupštine i odbora, mora se ukazati da se eventualni dogovori šefova poslaničkih klubova ne smiju kretati izvan niti se mogu postaviti iznad Poslovnika.

“Prema tome, dogovorima se ne može dopunjavati Poslovnik, niti se pomenuti predstavnici klubova mogu dogovoriti da se sjednice sazivaju i održavaju suprotno Poslovniku, jer su ta pravila Poslovnika imperativna. Utoliko prije što je propisan čitav niz pravila, od pravila o učešću u radu do pravila o načinu glasanja, koji se u slučaju elektronskih sjednica faktički i ne mogu ispoštovati. Upravo zato što elektronske sjednice i nijesu predviđene Poslovnikom”, tvrde iz Kluba poslanika Demokrata.

Oni poručuju da ukoliko bi dogovori bili suprotni Poslovniku, time bi se poslala opasna poruka da za članove kolegijuma ne važe pravila i da mogu dogovoriti i uraditi šta god im je volja.

“Kao što je način i postupak donošenja zakona od esencijalnog značaja za definisanje samog pojma zakona, tako je i procedura esencijalna odlika demokratije jer sprečava svaku samovolju. Nas ne čudi unižavanje parlamenta od strane DPS-a, to im nije prvi put, i to je prateća pojava svakog autoritarnog režima, ali ovdje hitno mora reagovati Ustavni sud i ukazati na protivpravnost ove prakse. Ovo je i takođe razlog više da se prisustvom takvim i sličnim sjednicama, bilo da je riječ o plenumu, ili o odborima, ne treba davati legitimitet. Naročito ovoj vlasti koja ruši osnovna pravna načela i planira pljačku budžetskog novca, ne treba davati legitimitet, pogotovo ne skajp kvorumom”, zaključuje se u saopštenju Kluba poslanika Demokrata.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.