Demokrate i URA neće u Skupštinu

0

Najuporniji “bojkotaši” parlamenta, Građanski pokret URA i Demokratska Crna Gora, istrajni su da je bojkot ispravna odluka, iako je u najnovijem Izvještaju Evropske komisije (EK) ocijenjeno da je potrebno aktivno učešće svih partija kako bi se ojačala parlamentarna odgovornost, nadzor izvršne vlasti i demokratska kontrola.

U najnovijem Izvještaju EK o napretku Crne Gore na putu u Evropsku uniju (EU), navodi se da je bojkot parlamenta oslabio nadzor Vlade, kvalitet debate i da su zbog toga skupštinski odbori uglavnom jednoglasno podržavali vladine predloge zakona.

“Aktivno i konstruktivno učešće svih partija je potrebno kako bi se ojačala parlamentarna odgovornost, nadzor izvršne vlasti i demokratska kontrola, kao i da bi se došlo do kvalitetnijih zakona”, piše u Izvještaju.

Potpredsjednik Demokrata Dragan Krapović ocijenio je da ako se uzme u obzir da demokratija zaista podrazumijeva poštovanje institucija izgrađenih na principu poštovanja volje građana na slobodnim i poštenim izborima, pa tako i prevashodno odvijanje političke debate u parlamentu i ogromni doprinos koji opozicija može dati u najvišem zakonodavnom domu, nije teško razumjeti stav evropskih adresa i njihovih predstavnika u Crnoj Gori da je odsustvo poslanika iz Skupštine “razočaravajuće”.

“Međutim, ono na šta nikad ne dobijemo odgovor u razgovorima sa njima jeste da li oni zaista misle da se država u kojoj vlast nije nikada promijenjena na slobodnim i fer izborima, jer takvi izbori nikada nisu zapravo ni održani, može smatrati demokratskom državom”, istakao je Krapović.

On je kazao da Demokrate neće pristati da budu dekor u parlamentu i da simuliraju demokratiju, navodeći da je to čvrst i principijelan stav, koji je odmah nakon održanih parlamentarnih izbora zauzelo 39 poslanika, “da bi u odbrani takvog jedino pravednog stava ostalo svega desetak poslanika Demokrata i GP URA”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.