Delegacija srpske omladine: Sve žrtve jednake i iste za sve

0

Delegacija srpske omladine iz srpskih političkih, kulturnih i društvenih institucija danas je položila vijence u spomen parku na Pobrežju na taj način iskazala poštovanje i pijetet prema svim civilnim žrtvama ratova devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije.

Prisutnima se obratio portparol Nove srpke demokratije Marko Kovačević koji je kazao da ovaj događaj i ovaj datum stradanja ne smije imati ideološke primjese, te da su sve žrtve jednake i iste za sve.

„Mi mladi Srbi iz srpskih, kulturnih, političkih i drugih društvenih organizacija iz Crne Gore željeli smo danas, da ovim činom polaganja vijenca na ovaj spomenik odamo počast i iskažemo poštovanje i pijetet prema svim civilnim žrtvama ratova devedesetih godina u bivšoj Jugoslaviji“, rekao je Kovačević.

Odabrali smo, dodaje on, da to urade danas, kao što to rade sunarodnici u Republici Srpskoj vršeći pomen žrtvama tih ratova Bratuncu.

„Juče su na ovom istom mjestu to uradili pripadnici bošnjačkog naroda, na način na koji oni misle da to treba. Mi, imajući u vidu da su mnogi naši sunarodnici bili među žrtvama toga rata, nismo željeli da ističemo neki pojedinačni slučaj stradanja civila i da na taj način uđemo u neku nezgodnu situaciju da neke žrtve činimo značajnijim od drugih žrtava i da neke druge žrtve zaboravimo i da pomenemo”, objašnjava Kovačević.

Međutim, ukazao je da se po prisustvu medija na ovom događaju, možem vidjeti da je bilo važno samo ono što se obilježavalo juče.

„A da ovaj događaj koji smo mi najavili, naše obilježavanje pomena tim žrtvama rata, uopšte nije važan. Tako da imamo jedan seletivni pristup koji nije nimalo dobar i pristupa se jednog ideologizaciji određenih događaja iz toga rata, što nije nimalo dobro. Za nas su sve žrtve iste. Mi shvatamo da je svakome njegova bol najznačajna i najveća, pa tako u odnosu na to, da li su žrtve pripadnici našeg naroda, naši poznanici, prijatelji, rođaci, u toj mjeri su za nas značajnije i više nas bole nego druge žrtve. Ali isto tako, to nas obavezuje da imamo savjest prema drugoj strani, jer su sve žrtve u svojoj patnji jednake“, zaključio je Kovačević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.