Delegacija NOVE položila vijenac na spomenik Marka Miljanova!

0

Delegacija Nove srpske demokratije, Miodrag Miško Bešović i Radoš Zečević, položila je danas vijence na spomenike vojvodi Marku Miljanovu, Karađorđu i Božidaru Vukoviću Podgoričaninu.

U delegaciji koja je položila vijence na spomenik Marka Miljanova bio je i Milisav Popović iz Kuča.

Danas je delegacija Nove Srpske Demokratije položila vijenac na spomeniku Božidaru Vukoviću Podgoričaninu, potpredsjednik OO Nove Podgorice Miodrag Bešović tom prilikom je rekao:

U šesnajestom vijeku kada je najveći dio naše države i naroda bio porobljen Božidar Vuković se umjesto mačem borio kulturom i tako čuvao naše hrišćanske tekovine. U tom teškom vremenu kada su osvajači uništavali našu pisanu kulturu Božidar Vuković je u Veneciji štampao, na svom srpskom jeziku, bogoslužbene knjige i slao manstirima u tadašnjoj Zeti i na prostorima Kosova i Metohije . Božidar Vuković Podgoričanin, koji se svojom rukom tako potpisivao, i kao srpski štampar i djelatnik uvjek pokazivao da nije zaboravio svoje mjesto i narod kojem pripada. Danas na praznik Sretenja poklonilismo se njegovim sjenima i još jednom se podsjetili na dan kada je Božidar svojim zavještanjem sahranjen u manastiru Starčevo na Skadarskom jezeru. Ovaj spomenik i Božidarov lik nas podsjeća na jednu veliku gromadu i jednog velikog stvaraoca sa kojim se ovaj grad ponosi i koji nam ostavlja veliki zalog a to je da nikada ne zaboravimo ko smo i kom narodu pripadamo .

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.