“Dara iz Jasenovca” posjetila Saborni hram u Podgorici i grob mitropolita Amfilohija (FOTO)

3

Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici danas je posjetila mlada glumica Biljana Čekić,
koja tumači ulogu djevojčice Dare iz Jasenovca. Ona je povom prilikom posjetila Saborni hram sa svojim ocem Radovanom, kao i sa filmskim scenaristom Natašom Drakulić.

Naime, film ,,Dara iz Jasenovca” gdje glavnu ulogu tumači Biljana Čekić obrađuje događaje nakon hrvatsko—njemačke ofanzive na Kozari, gdje lokalno stanovništvo završava u koncentracionim logorima širom NDH. Među njima je i desetogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživjeti preko Jasenovca do logora Stara Gradiška učiniće da Dara odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a smisao njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata.

Mnoga djeca iz logora Stara Gradiška odvožena su u domove širom NDH ili smještena po porodicama, ali je veliki broj djece ubijen ili preminuo od posljedica izuzetno teških uslova života u logoru. Darina sudbina je sudbina jednog djeteta Kozare i kroz nju je ispričana sudbina djece Jasenovca, a ono što su preživjeli ne smije nikada biti zaboravljeno. Svi događaji u filmu pisani su na osnovu autentičnih svjedočanstava preživjelih logoraša.


Uvažene goste ispred sveštenog bratstva Sabornog hrama u Podgorici dočekao je protojerej Predrag Šćepanović koji je upoznao prisutne sa zanimljivim detaljima i pojedinostima iz bogatog istorijata Sabornog hrama kao i sa arhitektosnkim i umjetničkim aspektom po čemu je Hram u Podgorici jedinstven u domenu Sakralne arhitekture i umjetnosti u svijetu.

Naposlijetku uvaženi gosti su se poklonili i grobnom mjestu blaženopočivšeg Mitropolita g. Amfilohija.

Izvor: Saborni hram Hristovog Vaskrsenja, tekst i foto Boris Musić

3 Comments
 1. Stremljenje komentariše

  Daleko bilo, dijete lize pod. By the way, film je katastrofa estetski i kvalitetom Quo Vadis Aida sije deset klasa.

  1
  19
  1. Istina komentariše

   Biljana Čekić ajde da joj zapamtimo ime, ipak je to samo jedna djevojcica koja je na sebe preuzela vrlo ozbiljan zadatak i zasluzila je da novine o njoj pisu kao o Biljani koja je maestralno odglumila Daru a mogla se zvati kako bilo nesreca nije birala tamo.

   14
 2. Masa komentariše

  Djevojcice mila, svu srecu ti zelim u zivotu!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.