Dao golfa za pet i po kilograma marihuane

0

Apelacioni sud odbio je žalbu na pritvor okrivljenog S.I. koji se sumnjiči da je radi preprodaje zajedno sa okrviljenim J.E. u njegovom stanu držao 5,5 kilograma marihuane.

Kako se ističe u odluci Apelacionog suda ocjenom dokaza iz spisa predmeta prvostepenog suda do nivoa postojanja osnovane sumnje, proizilazi da je okrivljeni S.I. osnovano sumnjiv da je izvršio krivično djelo koje mu se stavlja na teret naredbom o sprovođenju istrage Višeg državnog tužilaštva.

Kako se navodi u odluci Apelacionog suda, okrivljeni se tereti da je 22. maja 2019. godine zajedno sa J.E. neovlašćeno radi daje prodaje držao opojnu drogu na način što su u stanu J.E. držali opojnu drogu marihuanu u količini od 5.064,10 grama bruto mase, a koja opojna droga je bila namijenjena daljoj neovlašćenoj prodaji. Okrivljeni S.I. je pred sudijom za istrage priznao da je drogu on lično nabavio početkom godine, kada je svoj golf IV trampio za 5,5 kilograma marihuane, pišu Dnevne novine.

“Osnovana sumnja proizilazi prije svega iz zapisnika o pretresu stana i drugih prostorija UP-Stanica kriminalističke policije za borbu protiv droge i potvrde o privremenom oduzimanju predmeta od okrivljenog J.E., iz kojih proizilazi da su ovlašćeni policijski službenici prilikom pretresanja stana i drugih prostorija koje koristi J.E. u spavaćaj sobi pronašli kofer u kojem se nalazilo šest ručno pravljenih paketa sa sadržajejm tamno zelene biljne materije nalik na opojnu drogu marihuanu. Takođe, i iz odbrane okrivljenog S.I. datoj na zapisnik pred sudijom za istragu u kojoj je naveo da je svoje vozilo marke golf IV prije tri, četiri mjeseca mijenjao za marihuanu, te da je uzeo oko 5,5 kg marihuane od lica koj e zna po imenu M.. Da je drogu ponio u kuću kod okrivljenog J.E. i tamo ostavio. To su potvrdili i okrivljni J.E. i svjedok J.B. koji su naveli da je kofer koji je pronađen u njihovoj kući donio okrivljeni S.I., a što predstavlja osnovni preduslov da bi se prema nekom licu odredio, a samim tim i produžio pritvor”, navodi se u odluci.

Takođe se ističe da pored postojanja osnovane sumnje, prvostepeni sud je pravilno utvrdio i da postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva okrivljenog S.I. za slučaj da se nađe na slobodi.

“Naime, okrivljeni S.I. je osnovano sumnjiv da je izvršio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, čija težina je izražena kroz visinu zakonom propisane kazne za isto, koja činjenica ga svakako ne može ostaviti ravnodušnim u njegovom odnosu prema sudu, odnosno da li da se odazove na pozive suda ili da se da u bjekstvo za slučaj da se nađe na slobodi. Kada se prethodno navedeno dovede u vezu sa činjenicom da je ovaj okrivljeni strani državljanin državljanin R.K., dakle da očigledno ima razvijene porodične i društvene socijalne veze van teritorije Crne Gore od kojih veza može tražiti dobiti pomoć za slučaj bjekstva, to je pravilan zaključak prvostepenog suda da navedene činjenice, koje ukazuju da bi se navedeni okrivljeni, ukoliko bi se našao na slobodi, dao u bjekstvo i na taj način ometao dalje vođenje krivičnog postupka, te čine osnovanim produženje pritvora navedenom okrivljenom po pritvorskom osnovu bojaznost od bjekstva”, piše u u odluci.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.