Danska je prva evropska zemlja koja migrante iz Sirije vraća kući

0

Danska je postala prva evropska država koja je poručila migrantima na njenoj teritoriji da moraju da se vrate u zemlju porijekla, ističući da je tamo za njih sada bezbjedno.

Ova skandidavska zemlja ukinula je boravak za čak 94 građana iz Sirije, poručivši da je prijestonica Damask sada grad u kom može da se odvija normalan život.

Migranti neće biti prisiljeni da se odmah vrate u svoju matičnu državu, već će biti poslati u kampove, što pojedine grupe za zaštitu ljudskih prava ocjenjuju kao pritisak Vlade da ih na neki način natjera da krenu put Sirije.

Danski ministar za imigraciju Matijas Tesfaje istakao je da je ova zemlja bila iskrena od samog početka prema migrantima.

– Jasno smo im stavili do znanja da je dozvola boravka privremena i da se ona može povući ako im zaštita više nije potrebna – poručio je Tesfaje.

Premijerka Danske Mete Fredriksen obećala je da će za one koji traže azil u ovoj zemlji važiti nulta tolerancija, prenosi Dejli mejl.

Prije Danske, Njemačka je takođe govorila o povratku migranata u svoju rodnu zemlju, međutim to se odnosilo samo na one koji su na teritoriji te države izvršili krivična djela.

Procjena ove skandidavske zemlje je da je Damask bezbjedan grad, i da se mogu vratiti svi koji su zatražili azil. Ipak, u ovoj bliskoistočnoj azijskoj državi rat i dalje traje, manjeg intenziteta, ali sa veoma nestabilnim primirjem.

(Novosti online)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.