Danilović najavio: UCG će imati amandmane na preambulu, naslov i tekst Rezolucije o Jasenovcu; Potencirati odgovornosti NDH

0

“S obzirom da još uvijek nemamo informaciju o tome da li će biti proširenja dnevnog reda Skupštine za sjednicu zakazanu za preksjutra (Vidovdan), odnosno, da li će biti uvrštena i Rezolucija o genocidu u Jasenovcu, Ujedinjena CG će preko svog poslanika dr Vlada Dobričanina reagovati amandmanski na Rezoluciju i pokušati da ispravi nedopustive propuste u tekstu akta koji je Skupštini dostavljen 17. maja ove godine”, saopštio nam je Predsjednik Ujedinjene CG Goran Danilović.

Kako je istakao uputili su dva javna poziva kolegama iz većine da sjednu i dogovore se, ali na pozive do danas nije bilo odgovora. Dodali sui  to da im je žao što postoji takav odnos prema dobroj namjeri, ali nije prvi put.

“Ne razumijemo ni to zbog čega se, kada je već tako, ne zna dan u kojemu ćemo raspravljati o Rezoluciji, ali, svejedno, mi ćemo naš dio odgovornosti podijeliti sa javnošću i ukazati na propuste u Rezoluciji”, kazao je Danilović.

“Ključno je da se mora promijeniti preambula teksta ali i sadržaj i sami naslov Rezolucije. Naime, naš predlog je da se usvoji Rezolucija o holokaustu/genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima na prostoru NDH od 1941-1945. godine. Jasenovac je najveće gubilište, prije svega srpskog naroda, ali je, ipak, samo dio strategije istrebljenja koje je sprovođeno na cijeloj teritoriji nacističke tvorevine NDH tokom cijelog II svjetskog rata. Sa tim činjenicama nema kompromisa”, naveo je Danilović i dodao:

“U preambuli Rezolucije, koju je grupa poslanika dostavila Skupštini piše i da za genocid u Jasenovcu „nema kolektivne odgovornosti i odgovornosti bilo kojeg naroda“ što je samo djelimično tačno. Dakle, nema odgovornosti bilo kojeg naroda, ali ima odgovornosti Nezavisne države Hrvatske kao nacističkog državnog projekta koji je sistemski, organizovano i planski, na najstrašniji način ubijao i istrebljivao prije svih Srbe, sa svog prostora, te se taj vid kolektivne, državno-nacističke odgovornosti ne može preskočiti i zakamuflirati bilo kojom rezolucijom. Takođe, u Jasenovcu, ali i na prostoru cijele NDH nije bilo genocida nad „Hrvatima komunistima“ ili „antifašistima“ ali jeste javnog pogubljavanja, organizovanog ubijanja i zločina nad njima. Holokaust/genocid se, međutim, dogodio nad Srbima, Jevrejima i Romima i to je jedina istorijska istina. Još jednom iskazujemo žaljenje da na ovu temu nema dijaloga među onima koji dijele iste istorijske vrijednosti, makar i samo dan prije nego Rezolucija bude na dnevnom redu”

“ Usvojiti Rezoluciju sa opštim mjestima i bez jasnih istorijskih i pravno-političkih istina bila bi nenadoknadiva šteta”, zaključuje se u saopštenju.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.