Danilović: Logika Đukanovića je da Crkva prihvati dobrovoljno Zakon u cjelini ili će ga on nametnuti silom!

0

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović smatra da je poziv Vlade na dijalog upućen Mitropoliji tek predstava, uporedivši aktuelnu situaciju u Crnoj Gori s’ onom kada je bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj uveo takse na uvoz roba iz Srbije.

On je, stoga, uputio savjet predsjedniku Milu Đukanoviću da ne glumi Haradinaja jer će, na kraju, politički proći kao i on. Danilović je ponovio da je jedino rješenje aktuelne političke krize – staviti van snage sporne članove Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Ukoliko do toga ne dođe, ocijenio je Danilović, nema se o čemu razgovarati.

“Od naše Crkve bilo je za poštovanje što se odazvala pozivu Vlade na dijalog bez obzira što Vladi treba samo predstava a ne razgovor. Situacija je poražavajuće slična onoj kada je Haradinaj uveo takse na uvoz roba od 100% Srbiji a onda htio dijalog. Rješenje je jednostavno – kao i sa taksama, Sporne članove Zakona koji se tiču imovine vjerskih zajednica treba staviti van snage i onda početi dijalog. Prevarantski je donijeti drakonski i revolucionarni Zakon a onda tražiti kompromis. Zakon o slobodi vjeroispovjesti sa članovima kojima se izigrava procedura ostvarivanja imovinskih prava propisana jednako za sve, nije Zakon nego ruganje Ustavu i pravu. Dakle, ako Vlada, odnosno Đukanović, koji se jedini pita, ne odustaju od spornih normi Zakona nemamo o čemu razgovarati. Ne postoji sličan Zakon u Evropi, zakon u čijim se prelaznim odredbama presuđuje jednoj vjerskoj zajednici i derogira niz sistemskih zakona”, poručio je poslanik UCG.

Na pitanje da li postoji ustupak Mitropolije koji bi vodio ka kompromisu, a bio prihvatljiv vjernicima i političkim predstavnicima Srba u Crnoj Gori, Danilović je odgovorio da ne razumije “šta to Crkva treba da popusti”.

“Ne razumijem pitanje ili makar namjeru? Šta Crkva treba da popusti? Možda jedino da prihvati Zakon pa da to bude kompromis? Dakle, logika Đukanovića je da Crkva prihvati dobrovoljno Zakon u cjelini ili će ga on nametnuti silom? Onda je rješenje da ga nametne silom, ali mislim da savjeti iz Evrope i Amerike ne idu u tom pravcu! On očigledno želi da “potroši” Markovića i da ovaj bude kriv zbog zastoja u evrointegracijama. Iz ove priče Crkva će izaći cijela ali DPS neće”, poručio je Danilović.

On je ocijenio da samo SPC u Crnoj Gori mora da dokazuje vlasništvo nad imovinom koju je stekla prije 100 godina, dodavši da sličan primjer ne postoji i da, po tom principu, država Crna Gora ne bi mogla dokazati vlasništvo nad samom sobom.

Stoga, smatra Danilović, ako Crkva a ne onaj ko spori vlasništvo, treba da dokazuju porijeklo svoje imovine starije od 1918. godine, onda bi država,u istoj proceduri, trebala da dokaže vlasništvo nad imovinom od 1918. godine do danas.

“Nijedan građanin ne bi po tom pravilu mogao dokazati da je vlasnik očevine, đedovine i prađedovine. Na kraju, ako Crkva, a ne onaj koji spori vlasništvo, treba da dokazuju svoju imovinu stariju od 1918. godine, neka država, makar, dokaže u istoj proceduri vlasništvo nad imovinom od 1918. do danas. Bio bi to pravedan proces u kojemu bi preko noći država ostala bez gotovo cijele svoje imovine. Znači savjet Đukanoviću je da ne glumi Haradinaja jer će na kraju politički proći kao i on”, rekao je poslanik UCG.

Na pitanje koji će biti odgovor Mitropolije i srpskih političkih partija u Crnoj Gori, kada vlast krene u sprovođenje Zakona, Danilović je rekao da ne zna kakva će biti reakcija Mitropolije, ali je dodao, kada su stranke u pitanju, da politika daje mnoštvo mogućnosti.

“Kako bih mogao znati šta će biti odgovor Mitropolije? Ja sam samo jedan od nekoliko stotina hiljada ljudi koji pripadaju ovoj Crkvi. Znam samo da je ista ta Crkva preživjela i kada su joj ubili Mitropolita i preko 120 sveštenika pa će preživjeti i ovo. Šta će raditi stranke? Politika daje mnoštvo mogućnosti. Ali sačekajmo. Možda istom većinom Đukanović ukine višepartijski sistem”, zaključio je Danilović.

(Standard)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.