Danilović: Đukanović nije vrhovni komandant, niti će to biti

0

Vlada Crne Gore nastavlja sa predlozima Zakona kojima se tiho narušava uspostavljeni ustavno-pravni sporedak države. Prvo predlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji ima drakonske i revolucionarne elemente, a sada i izmjene Zakona o odbrani kojima se na mala vrata uvode značajne obaveze punoljetnim građanima i neustavno proširuju nadležnosti predsjedniku države, ocijenio je poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

Zaista je, smatra on, vrijeme za javnu akciju i uzbunu, jer se iz nekih kancelarijskih ćoškova Vlade „na kvarno“ unose, navodno nužni i podrazumijevani noviteti u dosadašnje zakonske tekstove, a kojima se unosi nemir i ozbiljna nervoza među građane.

–Članom 14. Predloga Zakona o izmjenama Zakona o odbrani između ostalog se predviđa: „Predsjednik Crne Gore, na predlog ministra, donosi odluku o upotrebi vojnih vazduhoplova i protivvazduhoplovnih sredstava članica Sjevernoatlantskog saveza u vazdušnom prostoru Crne Gore protiv civilnih vazduhoplova koji se koriste kao oružje za izvršenje terorističkog napada i vojnih vazduhoplova koji predstavljaju prijetnju po bezbjednost Crne Gore“. Postavlja se pitanje na osnovu koje ustavne nadležnosti predsjednik na to može imati pravo? Odgovor je: niti može niti postoji utemeljenje u Ustavu! Predlagač, međutim, pošto-poto hoće da učini važnijom i ključnom, čak, instituciju predsjednika koja je, po našem Ustavu, skoro protokolarna. Predsjednik nije vrhovni komadant, niti će biti. U članu 95. Ustava, stav 2., piše da predsjednik komanduje Vojskom u skladu sa odlukama Savjeta za odbranu. Dakle, ministar može predložiti Savjetu za odbranu, a savjet može i mora donijeti odluku, na osnovu koje eventualno može postupati predsjednik, ali samo kada je u pitanju naša Vojska, a ne i „partnerske vojke“ ili vojske bilo kojih saveza, pa i NATO-a, naveo je Danilović.

Podrazumijeva se, naveo je on, da se ovim predlogom izmjena zakona hoće dati na važnosti Đukanoviću iako bi u praksi bilo suštinski drugačije – niti bi se čekalo njegovo odobrenje za rušenje aviona i dejstvo sistema za protivazdušnu odbranu, niti bi bilo obustavljeno da on ne odobri.

Prema njegovim riječima, nevjerovatna je i inovativnost u predlaganju rješenja da rezervni sastav Vojske može biti angažovan u gotovo svim situacijama kada to procijeni nadležni.

–Izgovor je da je to neophodno u vanrednim prilikama izazvanim prirodnim ili vještačkim nepogodama, ali preciznim čitanjem zaključujemo da je to „bilo kad“. Pitanja su, međutim, koji je to sastav; koje su to granične okolnosti; zašto ako nije uvedeno vanredno stanje; je li to drugo ime za prinudni rad kada zakažu oni koje plaćamo da brinu o tome; je li to obećani demilitarizovani raj za nas od trenutka kada postanemo članica NATO; ko će obeštetiti poslodavce; gdje i kada će se obučavati rezervni sastav; važe li činovi koje su pojedinci stekli u JNA i VJ kao što su važili redovnom sastavu Vojske nakon 2006; i na kraju: recite gospodo iz Vlade mladim ljudima kada ćete, a to je očigledno, ponovo uvesti obavezno služenje vojnog roka? Pretpostavljamo nakon sledećih izbora, ali, ipak, saopštite, upitao je Danilović.

Već petnaestak godina, ukazao je on, nije obučen ni jedan mladić da rukuje vatrenim oružjem, a to su vojnički i životno najpoželjnije generacije između 20 i 35 godine života, ali to ne znači da ne mogu nositi džakove sa pijeskom.

–Vaša namjera nam je jasna jer je providna. Davno, u Jugoslaviji uspostavljeni sistem rezervnog sastava Vojske aktuelna vlast je prvo razorila do temelja, a sada se prisjetila da ga oživi. Za tako nešto, međutim, trebaju godine mukotrpnog rada i povjerenja, a ne izigravanje sistema koji ne postoji ni u tragovima. Bićete orginalni ako predložite da rezervisti imaju obavezu i da ratuju na tuđim teritorijama pokrene li koja od članica NATO čuveni član 5. Ozbiljan rezevni sastav podrazumijeva velike i ozbiljne investicije, podrazumijeva prethodno vojničko znanje, osnovne i specijalizovane obuke po vesovima, funkcionalne kasarne i poligone i prije svega ljubav prema vojsci i povjerenje u komandni kadar. Da ste i djelićem ulagali u sačuvanje tradicionalnih vojnih vrijednosti i objekata, koliko ste u špijunsku opremu i praćenje političkih neistomišljenika danas bismo govorili o našoj vojsci sa ponosom. Prije nego stignete do rezervista uzdignite na nivo pohvale inženjerske jedinice Vojske i cijeli sistem za vanredne situacije koji je godinama u vanrednom stanju, zaključio je Danilović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.