Danas konsultativno saslušanje Lidije Vukčević

0

Funkciju vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca, od 8. oktobra prošle godine, obavlja Ivica Stanković. Za izbor VDT-a u crnogorskom parlamentu potrebna je dvotrećinska, odnosno tropetinska podrška poslanika.

U obrazloženju Tužilačkog savjeta navodi se da je Vukčević karijerni tužilac, koja je u državnotužilačkoj organizaciji provela 26 godina, od čega više od 23 godine na funkciji zamjenika tužioca, odnosno državnog tužioca.

Obavljala je funkcije zamjenika osnovnog državnog tužioca u Podgorici, zamjenika višeg državnog tužioca u Podgorici, zamjenika specijalnog tužioca u Odjeljenju za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Vrhovnog drzavog tužilaštva. Sada je na funkciji specijalne tužiteljke u Specijalnom državnom tužilaštvu.

Od formiranja SDT-a u julu 2015.godine, osim funkcije specijalne tužiteljke, obavlja i funkciju zamjenice glavnog specijalnog tužioca.

Tužilački savjet je, tokom intervjua, ocijenio da je Vukčević kandidatkinja dostojna funkcije vrhovnog državnog tužioca Crne Gore.

“Dajući sadržajne odgovore na sva interesovanja članova, uvjerila je Tužilački savjet da posjeduje sposobnost i odučnost da doprinese daljem jačanju kapaciteta državnog tužilaštva i njegovog ugleda u društvu”, kaže se u obrazloženju.

Kako se navodi, Vukčević je nedvosmislena u stavu da se ti ciljevi mogu ostvariti podizanjem nivoa stručnosti, profesionalnosti, integriteta državnih tužilaca i jačanjem službe za odnose sa javnošću čiji bi zadatak bio da na uvjerljiviji način predstavi stvarne rezultate rada državnog tuzilaštva.

“Naglasila je značaj poznavanja i primjene prakse Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i saradnje sa nacionalnim i medunarodnim institucijama i nevladinim organizacijama, u cilju ispunjavanja svih domaćih i međunarodnih obaveza u nadležnosti državnog tužilaštva”, kaže se u obrazloženju.

Tuzilački savjet Crne Gore je, cijeneći stručnost, profesionalnost, odgovornost, visoku etičnost u radu, jednoglasno predložio Vukčević za VDT-a.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.