Danas je Sveti Nikola: Pobjednik naroda u našim domovima

0

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave Svetog Nikolu, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja. Nikolaj, odnosno Nikola je bio sin jedinac, koje je svoje nasledstvo razdijelio siromašnima, nakon što mu roditelji umrli. Njegovo ime znači pobjednik naroda, a on se, vođen Božjom promišlju i zakonima, u skladu sa njima pokazao kao apsolutni pobjednik nad zlom.
U srpskom narodu se veoma poštuje. Svoj duhovni život počeo je u manastiru Novi Sion kod svog strica, gdje se i zamonašio.
Sveti Nikola, arhiepiskop mirlikijski, slavi se i danas u cijelom hrišćanskom svetu. Ovaj svetac se smatra zaštitnikom moreplovaca, trgovaca, strijelaca, djece, i studenata po cijelom hrišćanskom svijetu. Vjeruje se da na ovaj dan moreplovci, gdje god da se nađu, spuštaju sidra i pomole se svetitelju, pa tek onda nastave put.
Prema tradiciji na današnji dan ne valja da perete veš, čistite kuću i raditi bilo kakve kućne poslove, ali zato treba darivati djecu i pripremiti Božićno žito kako bi vam cijela godina bila plodna i bogata.

Danas treba drugima opraštati i u krugu porodice i najbližih proslaviti ovaj dan!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.