Danas je Aranđelovdan: Slavimo vojvodu nebeskih vojski

0

Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom vijeku nove ere.

Aranđelovdan je posvećen arhangelu Mihailu, predvodniku vojske anđela, bestjelesnih sila dobra koje su učestvovale u stvaranju svijeta. Smatra se čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv jeresi.

Sveti arhangel Mihailo, simbol je borbe protiv zla i na ikonama i freskama prikazan je kao nebeski ratnik u vojničkoj opremi, sa mačem, kopljem i zlim duhom koji, okovan lancima, leži pod njegovim nogama.

Njegov kult nastao je u 3. vijeku i razvio se najprije u Frigiji. Kao praznik, Aranđelovdan je ustanovljen vijek kasnije, u vrijeme Silvestera Prvog Rimskog i Patrijarha Aleksandra Aleksandrijskog.

Postoji pogrešna tradicija da slavari ne spremaju žito za Aranđelovdan, zaboravljajući da se žito prinosi ne svetitelju, već svim upokojenim precima koji su se zavjetovali svetom arhangelu Mihajlu. Kao krsnu slavu, Aranđelovdan su slavili Car Dušan Silni, Stefan Nemanja i njegovi sinovi.

Po brojnosti svečara praznik Svetog Mihaila je na drugom mjestu slava, iza Nikoljdana.  U narodu se vjeruje da vrijeme na Aranđelovdan pokazuje kako će biti tokom cijele zime i proljeća. Vjeruje se da ovaj zimski svetac luta prerušen u prosjaka i usmjerava nevjernike na pravi put. U nekim krajevima Srbije smatraju ga i zaštitnikom stočara, jer se vjeruje da samo on može otjerati vukove. Bolesnici ovog dana ozdravljaju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.