Dan odluke u Makedoniji: Počeo referendum o imenu države

0

Građani Makedonije na današnjem referendumu se izjašnjavaju da li žele da njihova zemlja postane članica NATO-a i počne pristupne pregovore sa Evropskom unijom naredne godine.

Referendum, na kojem odgovaraju da li su za dogovor sa Grčkom o rješavanju spora oko imena, koji mnogi opisuju kao istorijski i ključan za budućnost zemlje, podržale su Sjedinjene Države i Evropska unija.

Ankete su pokazale da bi problem mogao biti odziv, ne i rezultat, koji će nesumnjivo biti „za“.

Put Skoplja u EU i NATO blokirala je Grčka, tvrdeći da ime Makedonije implicira teritorijalne pretenzije na njenu sjevernu pokrajinu istog imena. Grčka je imala adute u rukama jer je članica EU i NATO, dok je Makedonija često osjećala da je ucjenjuju kako bi napravila ustupke. Na kraju je popustila i u junu je postigla dogovor sa Grčkom, po kojem je prihvatila novo ime Republika Sjeverna Makedonija, umjesto Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Da bi osigurala podršku naroda za neophodne promjene ustava, vlada Zorana Zaeva je raspisala referendum sa jednim pitanjem „Da li ste za članstvo u EU i NATO prihvatanjem dogovora između Republike Makedonije i Republike Grčke?“

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.