Dan najmlađe srpske države: Srećan praznik, Republiko Srpska

Dan najmlađe srpske države: Srećan praznik, Republiko Srpska

Republika Srpska danas obilježeva 9. Januar – Dan Republike, kojim se ujedno obilježava i 27 godina postojanja Srpske.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je ranije da je Republika Srpska uvijek bila sinonim za državnost i slobodu i primjer iskonske težnje naroda slobodne civilizacije koji su željeli da imaju svoju državu.

–Republika Srpska je, kao izraz ljubavi ovog naroda, dokazala da je u gotovo nemogućim uslovima opstala i jačala u uvjerenju da treba da preživi sve izazove, rekao je Dodik novinarima nakon polaganja vijenaca na spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske na banjalučkom groblju „Sveti Pantelija“ povodom obilježavanja 9. januara – Dana Republike.

Prema njegovim riječima, Srpska je, bez obzira na ratne turbulencije, ozbiljne pritiske međunarodne zajednice, ostala čvrsta, suprotstavljajući se globalnom procesu ukidanja država i nacija koji se pokazao kao besmislen.

–Taj proces je ponovo krenuo u Evropi. Iluzija multietničkih društava bila je pogubna za svako društvo koje je imalo karakter multietničnosti, tako i ovdje. Ne treba imati nikakve iluzije. Jedina naša zemlja ovdje je Republika Srpska, poručio je Dodik.

On je rekao da srpski narod ne želi ništa drugo u BiH nego da Republici Srpskoj bude vraćena ustavna pozicija, a onda ni BiH neće biti sporna.

–Sporna je svaka druga BiH. Sporna je ova BiH koju je nametnuo visoki predstavnik svojim intervencijama u politički i ustavni sistem. Ne može se opravdati nametnuta odluka visokog predstavnika, niti odluka parlamenta BiH ako nije imala ustavnu proceduru. Nijedna odluka osim vojske nije imala ustavnu proceduru, sve ostalo je bilo oteto i nametnuto. Ovo je bio eksperiment koji, nažalost, nikome ne godi„, napomenuo je Dodik.

Prema njegovim riječima, BiH je sve ovo vrijeme pokazala da je neuspješno društvo i da veoma teško može da opstane bez međunarodnog intervencionizma, ali treba očekivati da će taj intervencionizam prestati.

On je, pozivajući se na Ustav BiH, podsjetio da oružane snage ili agencije jednog entiteta ne mogu preći u drugi entitet bez saglasnosti tog entiteta.

–Republika Srpska ima legitimno pravo na nadležnosti zagarantovane Ustavom BiH i mi ćemo napraviti cijeli jedan proces kako to ostvariti. Republika Srpska ne želi ništa osim mira, poručio je Dodik.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *