Dan medija i DPS vrteška: Klanovi vlasti kontrolišu novine, jedino se nad čituljama urednici igraju nezavisnosti uređivačke politike!

26

piše: Dražen Živković, urednik portala Borba

Danas je Dan medija. Na papiru, dan za ponos, nekad časne profesije, u stvarnosti, nit ima medija, nit ima novinara. Pa samom tim, nema potrebe ni za slavljem.

Cenzura i autocenzura, tabloidizacija, sluganstbo, poltronstvo, ostrašćenost, medijski linč „nepodobnih“, u najkraćem opisuju stanje u štampanim medijima u Crnoj Gori. Slično je i u elektronskim medijima, ali tamo bar malo ima slobodnog proszora gdje se još uvijek može prodisati punim plućima

Svjedoci smo svih ovih godina da je sloboda medija, kako neko lijepo zapisa, samo mit koji prikriva ogoljenu političku borbu za ekonomsku i poličku kontrolu nad medijima. Upravo taj mit, koji je nezasluženo stvoren, o slobodi medija, ustvari ima za cilj manipulaciju koja treba da skrene pažnju sa istine i suštinskih procesa i problema sa kojim se društvo susrijeće.

Nametanje tema, koje nam štampani mediji predstavljaju kao važne, samo predstavlja mobilizaciju unutar samog sistema, da se mnogo veće i krupnije stvari zavuku što dublje pod tepih, što je obostrani interesi. Istini neće dozvoliti da ugleda svjetlost dana. Papagajsko ponavljanje o nazovi nezavisnim medijima, što se pokazalo na svakoj tački zemljine kugle, služi samo kao dimna zavjesa iza koje se vodi borba više grupacija unutar same vlasti.

Cilj te borbe, iza kulisa, nije sloboda medija, već kreiranje javnog mjenja i nametanja svoje istine kao jedine istine. Mrvice koje se sa režimskog stola podijele štampanim medijima, bez izuzetka, samo se pakuju drugačije, zavisno od čitalačke publike, a imaju za cilj da se stvori lažna slika o dešavanjima u društvu.

Naravno, vrhovni komandant iz ANB-a je svojim vlasnicima medija dao da se jedino nad čituljama igraju nezavisnosti, tj. da li će istu objaviti na ćirilici ili latinici. Jer, ionako svi mrtvi okreni obrni glasaju za DPS, pa tu cenzura i nije potrebna.

Sve ostale rubrike su pod budnom pažnjom Velikog brata iz ANB-a, koji na konkretnim primjerima, a kud ćeš veći od montirane afere “državni udar”, javnost kroz spinovane tekstove “nezavisnih” medija priprema, da nije tačno ono što vide očima i čuju ušima. Već da je jedina “istina” koju će nam plaćeni ANB manipulatori, po difoltu, servirati kroz različita pakovanja u svojim medijima.

Imajući sve to u vidu, sa velikom sigurnošću mogu reći da su mediji, mislim na štampane, bez izuzetka, ali i većinu onih drugih, postali manipulativno oruđe u rukama političke elite na vlasti.

U Crnoj Gori imamo četiri štampana medija, a sama vlasnička struktura istih, tjera vas na samo jedan jedini zaključak. Svi vlasnici medija, na ovaj ili onaj način, makar jednom, prekršili su ozbiljno zakon, što ih automatski, svjesno ili ne, svrstava pod kontrolu ANB-a i centara moći unutar sistema vlasti, koji su ih pustili da se nekažnjeno ogriješe o zakon.

Da bi čitaocima sve do kraja bilo jasno, lako je dokazati da su svi štampani mediji, tačnije njihovi vlasnici, bez izuzetka, pod kontrolom režima, zbog svojih prljavih poslova vezano za osnivanje ili promjenu vlasničke strukture tih medija.

Krenimo redom. Danas imamo jedan štampani medij, koji za sebe kaže da je nezavisan, a koji je napravljen upravo novcem koji je ANB napravio švercom cigareta. Taj medij, može biti nezavisan onoliko koliko je nezavisan narkoman, u fazi svog ludila, prije nego što sa police koja mu je udaljena pola metra, ne dohvati iglu. U ovom slučaju, režim je uvijek na pola metra udaljenosti od vlasnika tog medija da mu odmah oprosti poreske dugove. Toliko o nezavisnosti i borbi protiv režima tog medija.

Drugi medij, napravljen je opljačkanim novcem iz kase savezne Vlade Jugoslavije, preko noći je otet i prepisan na fizičko lice. Naravno, to se nije moglo uraditi bez potpore unutar samog sistema u Crnoj Gori. Neko je zažmurio na pljačku i otimačinu, upravo zbog onog što danas imamo na sceni. Taj medij, nažalost, podveden je pod režimsku dirigenstku palicu, kojom se upravlja iz ANB-a, kroz spinovane tekstove. Zamislite kako groteskno zvuče vapaji iz te novine kako su nezavisni, a čekaju na šalter kod premijera Duška Markovića da im se udijeli kredit da bi opstali, jer ih kao “najtiražnije” niko ne čita.

Tako smo dobili složnu braću ili sijamske medijske blizance DPS-a, koji s vremena na vrijeme pokušavaju da odglume fazu opozicionog ludila da se “Vlasi ne dosjete”. Po firmom, držaćemo Milovu sliku 15 dana na naslovnoj, pet dana Brana Mićunovića, a ostalih deset dana u mjesecu ćemo da radiimo za DPS.

Na čelu trećeg štampanog medija je postavljen čovjek čija je žena akter višemilionske pronevjere, a za koju nije odgovarala. I sad neko treba mene i javnost da ubijedi da će taj čovjek, odnosno taj medij, koji je inače i bez toga blizak režimu, pisati istinu.

O onom četvrtom, ne treba trošiti slova. Dovoljno je znati da je i suštinski to bilten tajne policije za najprljavije poslove i obračun sa političkim neistomišljenicima.

I šta imamo kao rezime čitave priče. Ko to nama danas prodaje „istinu“ i ko su nama medijske „zvijezde vodilje“? Jedan koji zavisi od Milovog i Duškovog oprosta milionskih dugova, u firmi koju su mu oni napravili. Drugi, koji je pljačkom i otimačinom, istoristio to što su Milo i Duško zažmurili i pustili ga da se obogati da bi im danas odrađivao posao. Treći, koji je ucijenjen od Mila i Duška, jer mu je žena pronevjerila milione. Onog četvrtog ne treba pominjati, taj je ionako ekspozitura ANB-a. Četiri štampana medija, isti ANB rukopis u njima, za najvažnije stvari, samo jeftino spinovan za različitu čitalačku publiku.

Zaključak je jasan. Novinari zastrašeni i poniženi, a štampani mediji, da se više ne lažemo i ne bijemo u “junačke nezavisne grudi”, jednolični i politički strogo kontrolisani. Sa vrha vlasti.

Zemlja duboko podijeljena, narod u intelektualnom i moralnom haosu…

Ako nam je za utjehu, korupcija i šarlatani su nam medijski reperi.

26 Comments
 1. SD komentariše

  Nema medija u Crnoj Gori, to su sve oglasne table vlasti.

 2. Dark komentariše

  Ne zanosite se ljudi. Pa, Dan i Vijesti drže DPS na vlasti.

 3. Piper komentariše

  Ubistvom Duška Jovanovića ubijeno je novinarstvo u Crnoj Gori.

 4. M&Ž komentariše

  Neka Mladen i Zeljko vrate pare od kojih su napravili Dan i Vijesti pa neka onda pokazu koliko su sposobni.

 5. DPS i SPS komentariše

  E zamisli ti ovih balvana iz Dana i Vijesti koji nam prosipaju demagogiju. Svi znaju da je Milo dao pare od šverca duvana da se naprave Vijesti, a da je Slobo Milošević napravio Dan. I sad nam balvani Mađo i Žeca prosipaju priču kako su oni stvorili nezavisne medije.

 6. Momčilo komentariše

  Odlučan tekst. Bravo. Sve je ovo istina.

 7. Bojkotaš komentariše

  Dan i Vijesti se uređuju u ANB-u. To svi znaju. Doziraju se napadi na vlast da se laže ovaj narod. Bojkot Dana i Vijesti pa neka ih DPS kupuje.

 8. Komunista komentariše

  Ko još čita smeće Dan, Vijesti i Pobjedu. Kad su im isti nalogodavci.

 9. VolivasVoli komentariše

  A đe ga je veliki novinar Mladen Milutinović? Može li mi neko pokazati jedan jedini tekst koji je on napisao u životu. A bježite tamo prevaranti jedni. Čuš, Dan nezavisna novina, a Voli se reklamira kod njih.

 10. Mirko iz Minkena komentariše

  Pogledajte imovinu vlasnika Dana i Vijesti. Imaju stanove i u Beču. A vi bravi kupujte DPS novine Dan i Vijesti.

 11. Rocen komentariše

  A ne smetaju pare tajkuna Danu i Vijestima. Prevaranti jedni. Nego srecom narod je to provalio.

 12. Treca familija komentariše

  Veli ovi iz Dana da su najtiražniji. Pa što traže i mole Duška Markovića da ih država pomogne da ne propadnu, ako su najtiražniji. Biće da ih familije više ne čitaju od kad su se prodali vlastima.

 13. Krcko komentariše

  Samo u Crnoj Gori privatni mediji traze da ih drzava pomogne. Ugasite se vise da ne lazete ovaj narod, lazovi i prevaranti.

  4
  1
 14. NATO komentariše

  Neka ovi iz Dana kazu sto je bilo s parama koje su bile namijenje za obnovu Murina posle bombardovanja. To neka oni nama kazu.

 15. Kamataš komentariše

  Istrazivaci novinari, provjerite ko ima stan iz Dana u Budvi kod Brana Micunovica u njegovoj zgradi. Ucviljeni i ugrozeni nezavisni novinari.

 16. Mitar iz Dubiča komentariše

  Prodaje li Voli i dalje Dan uz gulaš? Pitam za Mitra iz Pipera.

 17. Trafikant komentariše

  Tiraž Dana je 4.000 dnevno, a Vijesti oko 2.000. Ukupno oko 6.000. Toliko o njihovom uticaju. To više ne čitaju ni radnici s pogrebnoga.

 18. Sneško komentariše

  Eno prodavačice na trafike igraju tapkale sa Danom i Vijestima, jer ih niko ne kupuje.

 19. Valjak2 komentariše

  Bravo Živkoviću. Kecaš ove izdajnike muški.

 20. Putin komentariše

  Borba kao i uvijek oštro i istinito. Nije sve na prodaju. Bravo i samo naprijed.

 21. Zvizdac komentariše

  Samo slijepi ne vide šta se dešava. Kojeg novinara Dana ili Vijesti proganja vlast? Nikoga. A zasto? Zato sto su njihovi. Sto su Duska Jovanovica proganjali? Zato sto nijesu mogli da ga kontrolisu.

 22. Langee komentariše

  JEBEM FAMILIJU SVIM NOVINARIMA KOJI RADE U REŽIMSKE MEDIJE,POGOTOVU VIJESTI,RTCG,POBJEDA,CDM

  4
  1
 23. Laki komentariše

  Dan nezavisna novina. Dobar vic

 24. 101 Dalmatinac komentariše

  Dje ga je ona prdoklačina od Nikole Markovića. Slušaju li ga dalmatinci ili se svadjaju…

 25. Admiral komentariše

  Svaka čast Borba!

 26. Božur komentariše

  Molim vas, potpisite peticiju da se u italijanskom parlamentu preispita priznanje Kosova! Nije mnogo, ali je nesto sto mozemo da ucinimo. Korak po korak. Hvala!
  https://www.change.org/p/comitato-promotore-per-la-ridiscussione-del-riconoscimento-del-kosovo-indipendente-ridiscussione-del-riconoscimento-italiano-del-kosovo-indipendente

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.