Damjanović smijenjena zbog pritužbi međunarodnih partnera

31

Zbog nezakonitih aktivnosti u okviru bivšeg ministarstva nauke, zbog kojih će uskoro biti podnijeta krivična prijava protiv bivše ministarke, i zbog pritužbi međunarodnih partnera, koji su učesnici projekta a žalili su se na njeno autokratsko ponašanje, na netransparentnost i klijentelizam, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta zamijenilo je Damjanović novim predstavnikom Crne Gore. Novi član je redovna profesorica Univerziteta Crne Gore, prof. dr Mara Šćepanović poručili su iz ministarstva.

Iz ministarstva su kazali da se Damjanović služi obmanama kako bi očuvala međunarodne pozicije, iskoristila ih lažnim predstavljanjem u trci na političkim izborima u Nikšiću, istovremeno usporavajući i onemogućavajući aktivnosti u smjeru napretka projekta SEEIIST.  Kako su kazali, Damjanović je odgovorna za niz propusta i zloupotrebau realizaciji projekta Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru jugoistočne Evrope (SEEIIST). Projekat se tiče izgradnje najmodernije bolnice za liječenje raka, a realizacija je počela prije skoro četiri godine, mada se do danas ne zna kada bi trebalo da bude finalizovan.

Nažalost, bivša ministarka Damjanović nastavlja da se protivpravno i samovoljno ponaša ne samo na nivou Crne Gore nego i na međunarodnom planu zloupotrebljavajući svoju bivšu poziciju predsjednice u u pravljačkom odboru SEEIIST. Naime, prema Pravilniku rada UO SEEIIST, predsjednik UO se bira iz reda članova UO i to na vrijeme ne duže od tri godine. Budući da je Damjanović izabrana za predsjednika UO SEEIIST 30. januara 2018. godine, na prvom sastanku UO u Sofiji, to znači da od februara 2021. godine više ne može obavljati ulogu predsjednice. Dodatno, budući da je nova ministarka Vesna Bratić odlukom od 5. februara ove godine, umjesto Sanje Damjanović, odredila novog predstavnika Crne Gore, bivša ministarka nema ulogu člana, pa ne može imati ni ulogu predsjednika UO kazali su iz ministarstva.

Iako više od 5. februara nije ni član UO pa, dakle, ne može biti ni predsjednik, niti zakazivati sjednice, ona protivpravno kršeći član dva, stav jedan pravilnika preuzima ulogu predsjednika i zakazuje na protivpravan način sjednicu UO. Preciznije, ona 18. februara šalje svim članovima UO (u kojem sama konstatuje da više nije član UO SEEIIST) mejl u kojem pod tačkom tri na krajnje neprofesionalan i neskroman način predlaže da UO izabere Sanju Damjanović za počasnog člana UO, pokušavajući da i dalje sebi obezbijedi prostor za nezakonita i protivpravna djelovanja kazali su iz ovog resora.

Po njihovom sudu, osim što je prekršila član pravilnika kojim je regulisano da sjednice saziva samo predsjednik, što ona 18. februara više nije bila, jer joj je istekao mandat, a nije bila ni član UO, Damjanović je prekršila i član pravilnika prema kojem se sjednice sazivaju najmanje 14 dana prije održavanja sjednice, a takođe i odredbu istog stava prema kojem sjednice UO moraju držati najmanje dva puta godišnje.

Na takvo protivpravno zakazivanje sjednice su, osim Sanje Damjanović, izborom potencijalnih termina sjednice odgovorili predstavnici samo dvije države, dva Bosne i Hercegovine (Suvad Džafić i Stipe Galić) i dva Slovenije (Stane Pejovnik i Tea Glažar), budući da je većina članova uvidjela da se radi o direktnom i samovoljnom kršenju procedura kazali su iz ministarstva.

Pojašnjavaju da nakon reakcije crnogorskog ministarstva, koju je pozdravila i podržala većina članova UO, shvatajući je kao jedini način da se zloupotrebama Damjanović stane u kraj, predstavnik Bugarske dr Leandar Litov je mejlom od 24. februara pokrenuo inicijativu za zakazivanje sjednice na inicijativu barem tri zemlje članice.

Na ovaj poziv su se odazvali predstavnici pet zemalja članica (Sjeverna Makedonija, Slovenija, BiH, Bugarska i Crna Gora) kao i osnivač projekta i dugogodišnji direktor CERN -a Hervig Šoper, čime su se konačno stekli uslovi da se sjednica zakaže, a zloupotrebe i kabadahijsko ponašanje Damjanovićeve zaustavi i na međunarodnom nivou.

Izvor: Dan

 

 

 

 

31 Comments
 1. Borko komentariše

  Još jedan vrli kadar nadam se uskoro bivšeg prijedsednika Crne Gore

  3
  2
  1. Sky komentariše

   Vrljavi* kadar

   1
   2
 2. Borac za pravdu komentariše

  DPS će svakako izgubiti na izborima u Nikšiću, ali sa ovakvim nosiocem liste, pašće još niže !

  4
  2
 3. Petar komentariše

  Ona je maksimalno korumpirana, pa troslila je za dan 50 000e,sve je jasno.

  2
  2
 4. Mitar komentariše

  Damjanovicku treba sto prije procesuirati, a ne pustati na izbore, jer je kriminalac kao i svi iz dpsa.

  3
  2
  1. Sofija komentariše

   Nek je puste, Sanja je autogol dpsu, prepreka na putu, lezeci policajac….😂😂😂

   3
   2
   1. Koko komentariše

    Šta reći a ne zaplakati!

 5. Nikola komentariše

  Zale se autokratsko ponašanje, na netransparentnost i klijentelizam. I ona ce da preporodi Niksic. Sva sreca da se nije kandidovala pre 4 godine inace bi ZBNK tek imao pune ruke posla… Sanja je stvarno antijunak.

  2
  2
 6. Jelena komentariše

  Sanja Damjanovic ima ozbiljan talenat da upropasti sve pred sobom… Moze da potrosi 50.000e za noc, ali zato je cicija sto se tice svog racuna u banci…

  2
  2
 7. Dzeremi komentariše

  Meni je sasvim razumljivo da se Sanja svojim raspinickim i bahatim ponasanjem uopste kandidovala za visoku funkciju u dpsu… takvi ljudi njima odgovaraju, da zapovjedaju ostalim praznoglavcima po naliku na dahije iz osmanskog carstva. Idemo 4️⃣ u Niksicu za ubedljivu pobjedu ZBNK, da se ne sramotimo 😁

  3
  1
 8. Vuk Miljanic komentariše

  Sta reci onda o ostalim na listi kada kao nosilac liste vrse obmane i mahinacije na nedjudrzavnom nivou.

 9. DjangoBoj komentariše

  Pa lepo ja kazem sve lopov do lopova naucnica slazem se ali sta je izucila izucila je kako da krade i da se bogati na ledjima obog jadnog napacenog naroda

  2
  2
 10. Todorina komentariše

  Eto. Eto. Kako ova žena sve niže i niže pada, to je fascinantno.

  2
  2
 11. Slave komentariše

  Sa ovakvom ženom na čelu, koalicija oko DPS-a nema da brine. Mogu već sad da prestanu sa stresiranjem oko izbora i da se povuku.

  2
  2
 12. Ekonomista komentariše

  Praksa jriminalizovanih kadrova da udomi Dps u nk i ovaj put na dijelu samo ovaj put gube ubjedljivo!

 13. Bato Nikolic komentariše

  Sanja sve postena vidi joj se po ocima!

 14. Orko komentariše

  Pa pravac za NK da ga unisti i raseli da bude grad duhova

 15. Jelica Tepacevic komentariše

  Sta se ovo desava nije ona takva ona je “evripski kalibar” “evropski tim”

 16. Jelica Tepacevic komentariše

  Zeno ti ne kraduckas giravsi lopuza id oniga Simovica!

 17. Milica Asanin komentariše

  Ova ako bindoslavpa pocela da nam uzima novac onda bi pozeljeli da se vrati Neso Radijicic zvanji 20%

 18. Djole30 komentariše

  Na nju nemaju pritužbe samo oni koji su sa njom u talu. Svi će oni komplet u političku istoriju uskoro

 19. Lazo komentariše

  Ova nema šanse protiv Marka Kovačevića, čovjeka bez mrlje u svom životu i karijeri!

 20. Milić komentariše

  Nikšićani znaju ko je Damjanovića i koliko je novca pokrala!

 21. Gabrijela komentariše

  I ovakve osobe nam se kandiduju i serviraju za čelo Nikšića. Ne može, ni u snu.

 22. sanya261 komentariše

  Sanja Damjanovic ce tek pokazati svoje pravo lice. Ruglo!

 23. Niksicanin komentariše

  Pa kakav kadar drugačiji može biti u DPS-u nego kleptoman i plagijator

 24. Jelena85 komentariše

  Ovakvi u Nikšiću nisu dobrodošli, ne trebaju nam i odričemo se poganih izroda. Za Budućnost Nikšića!

 25. TackastaZabica komentariše

  I treba je smijeniti kad je lopuza

 26. TackastaZabica komentariše

  Smijenjivati sve redom ko god je imao bilo sta sa kriminalom i ko god je u paktu sa DPS om

 27. Kosta komentariše

  Pa ova žena taman kada pomisliš da je dotakla dno još više potone…

 28. Marko Eraković komentariše

  I ovo je najbolje što DPS ima da ponudi Nikšiću?! Ma dajte odmah da proslavimo pobjedu onda, čemu da čekamo 14. mart…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.