Damjanović-Plugčievga: Potrebna snažnija podrška sjeveru kroz IPA fondove

0

Potrebna snažnija podrška sjeveru kroz bolju iskoristljivost sredstava iz IPA fondova, naročito u poljoprivredi, ključna je poruka sa sastanka ministra finansija, Aleksandra Damjanovića i Meglene Plugčieve, ambasadorke Bugarske u Crnoj Gori.

Ambasadorka Plugčieva ponudila je pomoć njene države, koja ima bogato iskustvo na pristupnom putu Evropskoj uniji, a koje bi Crnoj Gori bilo korisno u namjeri da efikasnije koristi sredstva iz pristupnih fondova, sa ciljem snažnijeg regionalnog razvoja, naročito na Sjeveru.

Razgovarano je i o ekonomskoj saradnji dvije zemlje, kao i o važnosti energetike u neizvjesnim vremenima, ali i o aktuelnim izazovima na putu očuvanja likvidnosti javnih finansija.

Ministar Damjanović zahvalio je ambasadorki na partnerskoj i prijateljskoj podršci Bugarske evropskoj perspektivi Crne Gore i regiona. Posebnu zahvalnost izrazio je i za prethodno realizovane projekte koje je inicirala Bugaraska, a tiču se konkretne podrške putem grantova u zdravstvu Opštinama- Pljevlja, Žabljak, Berane, Nikšić, kao i podršci djeci i omladini Danilovgrada i Podgorice.

Ambasadroka je informisala ministra o detaljima predstojeće vježbe civilne zaštite koja će se održati u Podgorici, a za koju Opština Sofija šalje Modul srednje urbane potrage i spašavanja, koji čini 37 zaposlenih, pet vozila hitne pomoći, tri laka kamiona, jedno vozilo hitne pomoći, kao i vozilo za reagovanje na incidente i nesreće sa opasnim materijalima. Ministar je kazao da podržava ovakav događaj, ocjenivši ga korisnim u pripremi Crne Gore za vanredne situacije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.