Damjanović pisao Varheljiju: Zakon ugrožava prava kanonske crkve i stotina hiljada vjernika

0

Evropska unija (EU) treba da se aktivnije uključi u rješavanje političke krize u Crnoj Gori, onako kako je posredovala u rješavanju krize u Sjevernoj Makedoniji, ocijenio je nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

Damjanović je u pismu komesaru za proširenje EU Oliveru Varheljiju ocijenio da je njegova nedavna posjeta Crnoj Gori bila vrlo značajna, posebno imajući u vidu da je nedavno postavljen na veoma odgovorno mjesto evropskog komesara za susjedstvo i proširenje.

“Vjerujem da je vaša posjeta pokazala da ste vrlo dobro upoznati sa ozbiljnošću političke situacije u Crnoj Gori, ili, slobodno mogu reći, političkom krizom u mojoj zemlji, koja je duboko u procesu pregovora za članstvo u EU”, naveo je Damjanović u pismu Varheljiju.

Damjanović je ocijenio da usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti ugrožava prava kanonske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, odnosno stotine hiljada vjernika u Crnoj Gori.

On je ukazao i da još nije izabran dio članova Sudskog savjeta, da nije izabran Vrhovni državni tužilac, predsjednici Državna izborne komisije, Ustavnog suda i Agencije za sprečavanje korupcije.

Damjanović je rekao da iako je ovo izborna godina, a da nije usvojen novi izborni zakon u skladu sa preporukama OEBS-a.

On je naveo da sva ta pitanja sa kojima se Crna Gora trenutno suočava, usporavaju pregovarački proces sa EU.

Damjanović je kazao da poštuje sve obaveze i odgovornosti koje Varhelji ima, ali da smatra da je neohodno da evropski komesar nastavi da prati događaje koji se dešavaju u Crnoj Gori

“Neophodno je i aktivnije učešće EU u prevazilaženju ove političke krize u Crnoj Gori, na način na koji je Unija posredovala u rešavanju krize u severnoj Makedoniji”, kazao je Damjanović.

On se zahvalio Varheljiju na pozivu za sastanak koji je komesar imao sa predstavnicima opozicije kad je posjetio Crnu Goru.

Damjanović se izvinio jer nije mogao da učestvujem na sastanku jer je u tom trenutku prisustvovao nacionalnom molitvenom doručku u SAD.

“Ostajem otvoren za dalju komunikaciju i sve sugestije. Mislim da zajedno možemo učiniti sve da se Crna Gora oporavi od duboke političke i socijalne krize”, poručio je Damjanović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.