Damjanović: Odlazak lidera DF-a u Državnu dumu – pozitivan iskorak ka normalizaciji odnosa sa Moskvom

1

Analitičar Igor Damjanović istakao je da za gotovo 7 mjeseci vlada Zdravka Krivokapića nije uradila ništa da se odnosi Rusije i Crne Gore poprave.

„Odnosi nisu popravljeni, Krivokapićeva vlada je pored postojećih sankcija, uvela u martu i aprilu 2 nova seta antiruskih sankcija, a šef diplomatije Đorđe Radulović svojim izjavama provocirao je Rusiju čak i više od svojih prethodnika. Nedavni odlazak ministra Jakova Milatovića u Sankt Petersburg, na veliki i važan ekonomski forum, je svakako pozitivan korak, međutim ostalo je nejasno u kom mandatu je on tamo boravio. Nema informacija da je učestvovao no u jednom od 100 panel-diskusija koje su organizovane u Sankt Petersburgu, nema ni informacija da je imao bilaterlanih sastanaka. Štaviše, po dostupnim informacijama ministar Milatović nije se nalazio na spisku zvanično akreditovanih učesnika foruma. Iz Crne Gore na spisku se našao samo ambasador Milorad Šćepanović, a delegacija Srbije je, recimo, brojala zvanično akreditovanih 10 članova: predsjednik parlamenta Ivica Dačić, ministar Nenad Popović, predsjednik Privredne komore Marko Čadež i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović sa saradnicima. Dakle, do danas je ostalo nejasno da li je ministar Milatović bio zvaničan učesnik foruma, ili je njegova posjeta Sankt Petersburgu bila nezvanična, turistička“, saopštio je Damjanović.

On je rekao da je odlazak lidera DF na poziv ruske Državne dume pozitivan momenat.

„Milan Knežević i Andrija Mandić sada u Moskvu odlaze kao lideri političke grupacije koja konstituiše novu vladu, dakle sa više autoriteta nego ranije, prepoznati kao političari koji prema Rusiji, za razliku od Krivokapićeve vlade, promovišu politiku prijateljstva. Njihova posjeta će privući značajniju pažnju ruskih političkih krugova nego ranije, pa može predstavljati i impuls za Crnu Goru životno važnog popravljanja odnosa sa velikom bratskom zemljom“, zaključio je Damjanović.

1 Comment
  1. Ksilofon komentariše

    Kad njih ne zovu u Brisel moraju u Moskvu.

    3
    1
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.