Damjanović: Koronavirus vodi u zaduženje i rebalans budžeta

0

Nezavisni poslanik i bivši predsjednik skupštinskog odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandar Damjanović kazao je da će zbog posljedica koje je izazvao koronavirus budžet izgubiti značajne prihode po osnovu poreza i carina, da će biti opterećen dodatnim pritiscima zbog pomoći penzionerima, socijalnim slučajevima, subvencioniranju ugroženih djelatnosti, te da će sve to zahtijevati dodatna zaduživanja da bi se nadomjestio manjak u državnoj kasi.

On je za “Vijesti” istakao da podržava sve zdravstveno-sanitarne i ekonomske mjere koje je država donijela, ali smatra da ekonomske nijesu dovoljne, naglasivši da se nada da Vlada već priprema nove – kratkoročne i dugoročne.

Ocijenio je da je to neophodno jer otvorena i mala crnogorska ekonomija, sa postojećom ekonomskom strukturom, oslonjenom na najranjivije sektore (turizam, uslužne djelatnosti, saobraćaj, maloprodaja, građevinarstvo), već trpi i trpiće strahovite udarce.

Upozorio je da će naročito biti pogođen sektor malih i srednjih preduzeća.

“Zato najhitnije treba donijeti nove mjere za sektore kojima je zaustavljena djelatnost – maloprodaja, ugostiteljstvo, slobodne profesije – poput taksista, frizera… Te mjere uključivale bi i oslobađanje od plaćanja svih poreza i doprinosa, subvencioniranje dijela zarade (u Sloveniji se u vanrednim situacijama isplaćuje 80 odsto zarade, pola od poslodavca, pola iz javnih sredstava), povoljne kreditne linije za restartovanje postojećih biznisa, odnosno očuvanja radnih mjesta”.

Damjanović je ocijenio da su izostale neophodne mjere kontrole maloprodajnih cijena i ukazuje da dio maloprodaje, naročito veliki trgovinski lanci, trenutno ostvaruju značajne profite, a građevinska djelatnost se odvija nesmetano.

“Ovo jasno govori da svi ne trpe iste posljedice i da će, osim poziva na solidarnost, koji dolaze od najviših državnih funkcionera, biti neophodne brojne zakonske mjere. Naročito u domenu poreske i socijalne politike za radikalnu redistribuciju dohotka, jer bi svaljivanje tereta ekonomske krize na najranjivije do kraja potkopalo već načete ekonomske i socijalne temelje društva”.

Kaže da treba očekivati pad ekonomske aktivnosti zbog čega je neophodno korigovati postojeće makroekonomske indikatore, razraditi krizni scenario, te da je jasno da mora doći do rebalnsa budžeta i novog nepredviđenog zaduživanja iz međunarodnih kredita.

“Doći će do značajnog pada poreskih i carinskih prihoda, kao posljedica usporavanja globalne i nacionalne ekonomije, odnosno, neminovnih poreskih oslobađanja pa će pritisak na rashodnoj strani budžeta izuzetno porasti. Dodatni pritisci, poput neophodnog subvencioniranja ugroženih djelatnosti, socijalne mjere za pomoć ranjivim kategorijama, penzionerima i radnicima koji ostanu bez posla svakako će uticati na rast budžetskih troškova. Zato već treba treba razmišljati o značajnim mjerama racionalizacije i drastičnog smanjivanja ili ukidanja velikog dijela, sada ne toliko važnih, budžetskih rashoda”.

Damjanović je rekao da pandemija koronavirusa postepeno uvodi svjetsku ekonomiju u recesije i da niko ne može predvijeti koliko će to da traje, ali da je izvjesno da će EU snažno biti pogođena, ali i sve države koje ekonomski zavise od nje, uključujući i Crnu Goru.

“U odnosu na ekonomske posljedice, direktne troškove, odnosno gubitke u dijelu rasta troškova zdravstvenih usluga, neophodnih karantina, zatvaranja radnih mjesta, zaustavljanja pojedinih djelatnosti već sada možemo da sagledamo, ali su oni manji dio u odnosu na indirektne troškove koji će se ogledati u prekidima kanala snabdijevanja, otežanom protoku ljudi i roba, gubitku povjerenja među potrošačima, problemima sa dodatnim izvorima finansiranja”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.