Dačić za Republiku: Na Kosovu postoji opasnost od eskalacije nasilja

0

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u intervjuu italijanskom listu “Republika” da je -Kosovo središnja tačka nestabilnosti na čitavom Balkanu – i da je Beograd -učinio mnogo napora, ali Priština minira dijalog – naglašavajući da – prištinske vlasti ne žele postizanje kompromisa.

Upitan o tome koliko je opasna situacija nakon izvještaja o odluci Prištine da zabrani ulaz na Kosovu zvaničnicima Srbije, čak i u dejlovima gdje živi srpska manjina, koju je potom kosovski premijer Ramuš Haradinaj nazvao lažnom viješću, Dačić je u intervjuu koji je juče objavljen kazao da je riječ o – još jednoj nerazumnoj odluci koja poništava napore za nastavak dijaloga kojem je cilj politički dogovor.

-Dogovor koji Srbija želi, ali sa druge strane vidimo osobe koje pokazuju da ne žele bilo kakvo rješenje. Nepodnošljiva situacija. Plaše se naših kontakata sa sunarodnicima na Kosovu i Metohiji, to je nerazumno ponašanje – ocenio je Dačić.

Na podsećanje italijanskog novinara da je Priština pokrenula stvaranje vojske kršenjem međunarodnih sporazuma i pitanje koji sledeći potez prištinskih vlasti Dačić očekuje, šef srpske diplomatije je rekao da je to bio – samo jedan mali deo njihovih destruktivnih akcija.

– Šta reći za takse od 100 odsto nametnute na srpsku i bosansku robu? Bukvalno se radi o zabrani trgovine, nečemu što u civilizovanom svetu ne postoji već vekovima. Sve međunarodne organizacije i politički svijet osudili su ovu meru tražeći njeno ukidanje, ali već sedam meseci se to ne dešava. Priština nije čak ispunila ni jednu jedinu obavezu u okviru dijaloga s EU, a to je stvaranje zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji… Plašimo se da bi njihov sledeći korak mogao da bude nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji i njihovim dobrima – naveo je Dačić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.