Dačić u Poznanju: Čemu ovi sastanci kada lideri EU govore protiv proširenja

0

Šef srpske diplomatije Ivica Daćić rekao je u Poznanju, gdje učestvuje na forumu ministara spoljnih poslova učesnica Berlinskog procesa, da se polako postavlja pitanje o svrsishodnosti sastanaka pošto su neki lideri Evropske unije naveli da još nema govora o proširenju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

“Polako se postavlja pitanje svrsishodnosti održavanja ovih sastanaka, o tome sam ja danas najviše govorio, a tako misle i neke moje kolege ministri. Naročito u momentu kada neki vodeći evropski lideri govore da im ne pada na pamet da govore o proširenju EU. Ako je to tako, onda zaista ne razumijemo smisao održavanja ovih sastanaka”, rekao je Dačić, prenosi N1.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron rekao je početkom nedjelje da u postojećoj evropskoj strukturi nema mjesta da se govori o budućem proširenju i istakao da ni postojećih 28 članica ne može da se složi.

Prema njegovim riječima, Srbija je veoma konstruktivna i zalaže se da cio region traži i artikuliše zajedničke interese.

“Zalažemo se da Srbija i Crna Gora brže napreduju ka EU jer nismo zadovoljni dinamikom, da se otvore pregovori sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom i da BiH uradi ono što treba kako bi otpočeli pregovore sa EU o članstvu”, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je dodao da Srbija želi kompromis i dogovor sa Prištinom, ali da takse moraju da budu ukinute.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.