Dačić u Njujorku: Situacija na Kosovu i Metohiji nestabilna

0

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas u Njujorku da je potrebno sprovesti sve što je dogovoreno između Beograda i Prištine bez dodatnih uslovljavanja i da se za sva neriješena pitanja pronađu rješenja isključivo putem dijaloga.
Dačić je na sjednici SB UN posvećenoj tromjesečnom izvještaju o Kosovu, ocijenio da je situacija na KiM i dalje nestabilna i da je međunarodno prisustvo još uvek više nego potrebno.
Dačić je kritikovao članice Savjeta bezbednosti UN koje traže promenu formata u kojem se održavaju sjednice o Kosovu.
– Nastojanja da se smanji UNMIK i njegov budžet, promijeni njegov mandat, prorijede sjednice SB i sl. nikako ne doprinose stvaranju povoljne klime za ostvarivanje ovih ciljeva. Ona samo unose dodatne nesuglasice kako među članicama SB, tako i između Beograda i Prištine – istakao je Dačić.
Situacija se na Kosovu i Metohiji, kako kaže, promijenila od 1999. ali ona je daleko od idealne i ako pogledamo bilo koji od prethodnih izvještaja generalnog sekretara o radu UNMIK-a od 1999. do danas, jasno je da se ne radi o “mladoj demokratiji” i “multietničkom društvu” koje se povremeno suočava sa ponekim izazovom kako neki pokušavaju da je predstave.
“Ovi izveštaji i situacija na terenu nameću nam veoma važna pitanja: Da li je na prostoru Kosova i Metohije došlo do suštinskog pomirenja među zajednicama? Da li su počinioci svih zločina kažnjeni? Da li se na Kosovu i Metohiji poštuju elementarna ljudska prava manjinskih zajednica? Da li je interno raseljenim licima omogućen povratak? Odgovor na sva ova pitanja je, nažalost, ne – istakao je Dačić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.