Dačić: Srbija želi u EU, nepošten odnos Zapada prema Srbiji

Dačić: Srbija želi u EU, nepošten odnos Zapada prema Srbiji

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Temišvaru da je Evropska unija streteški cilj Srbije, ali i optužio EU i Zapad za nepošten odnos prema Srbiji.

Dačić je na skupu “Bezbjednosni izazovi na Balkanu”, koji je otvorio s ministrom spoljnih poslova Rumunije Teodorom Meleškanuom, rekao da Srbija neće “priznati Kosovo ni po koju cijenu, jer to nije pitanje EU ili Kosovo”.

“Naš strateški cilj je ulazak u EU, a ne možemo da uđemo dok ne postignemo pravno-obavezujući sporazum sa Kosovom. A da li neko u EU zna šta treba da piše u tom sporazumu? Da li to znači da Srbija treba da prizna Kosovo”, naveo je on.

Dačić je rekao da Srbija želi mirno rješenje ali ne i poniženje, kao i da “cinično djeluje da zemlje koje su priznale Kosovo govore da nema promjena granica”.

“U EU govore da nema promjena granica, a šta je sa granicama Srbije. Prvo su ih srušili, a poslije toga nema više promjene granica. Mi to ne prihvatamo, pa makar to dolazilo iz Brisela, Vašingtona, Moskve. Kad Katalonija hoće da se otcijepi to ne može, a kad Kosovo hoće onda može. To nije pošteno”, rekao je Dačić.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *