Dačić: Srbija riješena da zaštiti narod

0

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić danas je na sastanku ministara spoljnih poslova Višegradske grupe i Zapadnog Balkana u Bratislavi učesnicima prenio zabrinutost Srbije zbog događaja na Kosovu i njenu riješenost da zaštiti svoj narod ukoliko to bude potrebno.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, uz “veliku zabrinutost i ogorčenje Srbije zbog napada prištinskih policijskih snaga bezbjednosti i specijalnih jedinica na sjever Kosova” Dačić je rekao da EU i zapadni partneri “moraju da preduzmu sve mjere da se kosovske snage bezbjednosti što prije povuku sa sjevera Kosova”.

“Dakle prenio sam stav predsjednika Vučića, koji je jednoglasno podržan i u Skupštini Srbije, i stav Vlade – a to je da Srbija neće dozvoliti maltretiranje i napad na svoj narod koji živi na KiM”, rekao je Dačić.

Većina učesnika skupa, kako se navodi u saopštenju, izrazila je veliku zabrinutost “uključujući i Angelinu Ajnhorst koja je rekla da ju je predsednik Vučić zvao sa željom da ona prenese ostalim faktorima, obzirom da je ona posrednik u dijalogu, da je Srbija čvrsto riješena da zaštiti svoj narod na KiM”.

Dačič je ocijenio da ovakvi incidenti udaljavaju od suštine dijaloga i ponovio da Srbija želi da se dijalogom pronađe kompromisno rješenje i da se učini nešto dobro za narode u regionu.

“Šest godina je prošlo od Briselskog sporazuma, koji je proglašavan istorijskim, a imamo jedan za drugim nove incidente koji pokrivaju tragove njegovog nesprovođenja, kao što je implementacija i formiranje ZSO, kao i ovaj dogovor o tome na koji način bezbjednosne snage mogu da dolaze na sjever Kosova – uz obavještavanje KFOR-a i lokalnih gradonačelnika iz redova srpskog naroda”, rekao je Dačić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.