Dačić: Srbija neće prihvatiti nezavisnost Kosova, zbog “šarenih laža”

2

Lider Socijalističke partije Srbije i šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink da to što je Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, ima i pozitivne i negativne strane.

Dačić je naglasio da je za Srbiju na narednom periodu od vitalnog, ključnog značaja dijalog sa Prištinom, kao i da je pozitivno što Lajčak dobro poznaje situaciju i što dolazi iz zemlje (Slovačka) koja nije priznala nezavisnost Kosova, kaže Dačić.

Pozitivno je to što dobro poznaje situaciju i što dolazi iz zemlje (Slovačka) koja nije priznala nezavisnost Kosova, kaže Dačić.

– Sa druge strane to je i hendikep za nas zato što mora da se dokazuje da nije baš naklonjen previše toj opciji. On sada daje izjave da rešenje dijaloga mora da bude u skladu sa evropskim vrednostima i da nema razmene teritorija. Moraću da ga zovem i prijateljski da mu kažem da to nije njegova kompetencija. Nije na njima da određuju šta će biti rezultat dijaloga – naveo je Dačić.

Ministar je upitao šta znači to da nema promene granica, o čemu će se onda razgovarati, koje će rešenje da predlože?

– Ako kažu nema promene granice, onda nema ni promene granice Srbije. Pošto mi to ne prihvatamo, a ovo drugo ne prihvata Priština, onda da vidimo šta je kompromis – rekao je Dačić.

On je naglasio da je nerealno očekivati da će Srbija prihvatiti nezavisnost Kosova, zbog “šarenih laža” i obećanja da će u narednim decenijama postati član EU.

– Oni mogu da pričaju šta hoće, ali odluku o tome da li smo saglasni ili ne donosi Srbija. Zato je važno da Srbija bude politički stabilna i da izbori proteknu u demokratskoj atmosferi – rekao je Dačić.

Dačić je govoreći o Socijalističkoju partiji Srbije i predstojećim izborima, rekao da je u politička kampanja bila u drugom planu zbog borbe protiv korone.

– Izbori su blizu, političke aktivnosti se završavaju 18. juna, takođe se veća pažnja posvećuje medijima, internetu, dok su ranije to bili skupovi – rekao je Dačić.

Kako kaže, oni imaju tradiciju, kao i da su osnovne odrednice njegove stranke jasne i poznate.

2 Comments
  1. Munja komentariše

    Ma koga više briga za tebd i Nosovo.. Odjebite više

  2. Traktorist komentariše

    Eto srbiju će da se pita

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.