Dačić: Srbija će braniti Srbe na Kosovu u slučaju napada

0

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da će Srbija braniti Srbe na Kosovu ako dodje do oružanog napada na njih i dodao da to niko ne može da joj zabrani.

“Ako Kfor ne garantuje bezbjednost Srba, a to je obavezan prema Rezoluciji SB UN 1244, i ako dođe do oružanog napada na Srbe (na Kosovu), Srbija će braniti Srbe. To niko ne može da nam zabrani jer onda Rezolucija 1244 više nije na snazi”, rekao je Dačić na konferenciji za novinare posle sastanka sa šefom diplomatije Grenade Čarlsom Piterom Dejvidom.

Šef srpske diplomatije je rekao da to nije prijetnja već “samo upozorenje” kosovskim vlastima “da se ne igraju vatrom”.

“Nije prijetnja ako Srbija kaže ‘ako napadnete Srbe, mi ćemo da branimo Srbe'”, kazao je.

Dačić je naveo da u Rezoluciji 1244 stoji da Kfor predstavlja jedine bezbjednosne snage na Kosovu i da je njegova dužnost da garantuje bezbjednost, i ocijenio da je to “najvažniji dio Rezolucije”.

Dodao je da su jačoj poziciji Srbije oko Kosova, uz napore Beograda, najviše doprinijeli postupci prištinskih političara koji, kako je ocijenio, rade na svoju štetu.

“Najveća prijetnja za njih same su oni sami. Nije dobro sve ovo što rade, ali samo nek nastave tako, na dobrom su putu da izgube sve što su dobili”, dodao je Dačić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.