Dačić: Spremni smo na dijalog, Kosovo nećemo priznati

0

Nema mnogo ponuđenih rješenja koja su na stolu, znam za jedno – razgraničenje, a ima i drugih – da mi priznamo Kosovo, što mi nećemo ili da Kosovo bude pokrajina u Srbiji, što oni neće, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i konstatuje da za sada niko nije odgovorio šta je kompromis, „ima neke alternative“

– Priština, prije svega, traži promjenu formata dijaloga i uključivanje SAD-a, ali oni su protiv uključivanja Rusije – rekao je Dačić za Pink.rs. i dodaje da o tome još niko nije odlučivao, već da je sve na nivou želja.

– SAD nemaju neku posebnu želju da budu formalni dio dijaloga. Ukoliko neko zaista želi da uđu SAD, mi ćemo tražiti da uđu Kina i Rusija – rekao je Dačić.

Ipak, istakao je da Srbija nevezano za to, mora da kaže da ne postoji ta međunarodna sila ili pritisak koji će natjerati Srbiju da izmijeni svoj stav o nacionlanim i državnim pitanjima.

– Mi želimo pravilan kompromis, a ukoliko njega nema mi stvarno ne možemo da priznamo to što oni traže – podvukao je Dačić.

On je ponovio da je Srbija spremna na dijalog i pronalaženje rješenja, ali da Priština nije spremna i traži način da to odloži.

– Priština stalno uvodi i povlači neke jednostrane, nerazumne poteze kao što je uvođenje taksi, formiranje vojske. Priština je najveća prepreka dijalogu i dolasku do nekog trajnog rješenja – naveo je šef srpske diplomatije.

Na pitanje da li je optimista po tom pitanju, Dačić kaže da niko ne može da bude pretjerani optimista, jer Beograd želi da se stvore uslove za nastavak dijaloga i pronalaženje rješenja, ali da ne zavisi od nas, kada će do toga i doći.

– Oni koji podržavaju Kosovo su ti koji moraju da stvore uslove da se dijalog nastavi, a to znači da se ukinu takse – rekao je Dačić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.