Dačić: Sjever Kosova ne može pod suverenitet Prištine

0

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da je nemoguće naći adekvatno rješenje kosovskog pitanja osim “poštovanja stanja na terenu”.

“Nemoguće je da se nađe adekvatno rješenje kosovskog pitanja osim poštovanja stanja na terenu – ko šta drži, to je njegovo. U tom slučaju, sjever Kosova ne može pod suverenitet Prištine i to je kraj”, rekao je Dačić u emisiji Stav na televiziji O2.

On je naveo da bi pitanje Kosova brzo bilo riješeno ako bi međunarodna zajednica bila saglasna oko toga, ali da je riječ o “geostrateškoj igri koja ne zavisi samo od stava Beograda i Prištine”.

“Ako se međunarodna zajednica složi da pitanje Kosova treba zatvoriti, ono će biti brzo riješeno, ali postoji neslaganje, ne između Zapada i Rusije i Kine, nego između evropskih zemalja i SAD”, kazao je šef srpske diplomatije.

Dok su Brisel, Vašington i Pariz spremni da podrže rešenje oko kojeg bi Srbija i Kosovo postigli dogovor, Nemačka je protiv razgraničenja i tvrdo insistira na nepromenjivosti granica, rekao je Dačić.

“Ja se s tim slažem, ali kada govorimo o nepromjenjivosti granica, oni su preskočili jednu fazu – proglašenje nezavisnosti Kosova”, naveo je.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.