Dačić: Rezolucija ne donosi nikakvo pomirenje, naprotiv – izaziva podjele

0

Na ekranu je pisalo – 84 „za“, 19 protiv, 68 uzdržanih, dok u sali nije bilo ili nisu glasali, predstavnici 22 zemlje. To znači da Njemci, koji su svim sredstvima, ekonomskim i političkim ucjenama, gurali dokument, nisu uspjeli da „napabirče“ glasove polovine prisutnih (u sali bio 171 predstavnik), a ostali su daleko ispod polovine svijeta (97 zemalja). Na drugom tasu bilo je više država koje su bile uzdržane i glasale protiv, od onih koje su podržale – 87! Gledano u procentima, svega 43 odsto zemalja podržalo je dokument, a 57 procenata je bilo protiv, uzdržano ili nije došlo na sjednicu.

Tako je rezolucija usvojena „demokratskim“ glasanjem, gdje su se brojali samo „za“ i protiv!

Sada se postavlja pitanje da li su tvorci sramne rezolucije zadovoljni glasanjem i da li je sve ispalo onako kako su oni očekivali.

Ko je na Generalnoj skupštini sačuvao svoj obraz i bio na strani pravde, a ko je Srbiji zabio nož u leđa.

„Ja sam već rekao da je bitno što je predsjednik Vučić bio na zasijedanju u Njujorku. Kao što su svi vidjeli, Srbiju ova tema interesuje. Samim njegovim odlaskom na sjednicu vidjelo se da Srbija ovo pitanje stavlja visoko na svojoj agendi i još od kad smo saznali da će ova tačka biti na dnevnom redu sve državne aktivnosti su bile upravo usmjerena ka tome da se spriječi jedno kolektivno etiketiranje našeg naroda i da se spriječi udaranje žiga našem narodu- rekao je Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije.

On je dodao da sigurno njihova očekivanja nisu bila takva da će se Srbija na taj način suprotstaviti, kao što nisu očekivali da će neke zemlje u svetu barem razmisliti o svemu, već su očekivali da će svako po automatizmu da glasa.

„Oni su nama još na početku rekli da imaju obezbijeđene dvije trećine, a kao što su svi mogli da vide nisu imali obezbijeđene dvije trećine. To je mnogo manje nego što su oni očekivali. Vršili su ogroman pritisak na zemlje da se ne izjašnjavaju protiv“ – rekao je Dačić i još jednom ponovio da u sistemu UN nema glasova uzdržanih u ukupnom broju već se samo gledaju glasovi za i potiv.

„Sa druge zemlje koje su bile suzdržane računalo se da će biti za, to su na prvom mjestu i muslimanske zemlje, tu prije svega mislim na Nigeriju kao veliku muslimansku zemlju, na Emirate kao veoma uticajnu zemlju koja je onda izvršila uticaj na Maldive, Sejšele, Oman i Bahrein. Ne može se reći da su oni uspjeli u svojoj namjeri ali uložili su ogromne napore i ogromna sredstva i na neki način svoj veliki autoritet su založili da jednostavno te zemlje natjeraju da razmisle o tome“- rekao je Dačić.

Ivica Dačić je istakao da odluka da Ukrajina glasa za sigurno ima veze sa pomoći koja im se daje.

„Ja mislim da je ovaj rezultat jedna tragedija za one koji su uopšte želeli da ovu rezoluciju stave na dnevni red, jer nije donijeta uz kosenzus, ta rezolucija nema nikakav kompromis, nikakav dogovor. Ova rezolucija ne donosi nikakvo pomirenje, naprotiv izaziva podjele“- rekao je Dačić.

„Kada pogledate kakav je efekat i domet te rezolucije vi vidite da je to jedna potpuno nepotrebna tema u ovom trenutku koja nije na dobar način pripremljena i koja je kao i prije 10 godina imala za cilj samo da nametne jednu omču oko vrata Srbiji i Republici Srpskoj“- kazao je Dačić.

 

(Pink)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.