Dačić: Rezolucija 1244 je bila veliko dostignuće za prekid NATO agresije i stradanja naroda SR Jugoslavije

0

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i dalje aktuelna i važeća, kao i da svi moraju da je se pridržavaju.

On je naglasio da ona nikada ne bi bila ni donijeta da SR Jugoslaviji prilikom potpisivanja Kumanovskog sporazuma nije garantovan teritorijalni integrtiet.

Dačić je, povodom godišnjice usvajanja Rezolucije, rekao da međunarodni pravni poredak počiva na odlukama SB UN i da je taj dokument bio veliko dostignuće za prekid NATO agresije i stradanja naroda, ali da su zapadne zemlje samo nekoliko mjeseci poslije njenog usvajanja, paralelno insistirajući na poštovanju međunarodnog prava, u tajnosti počele da rade na promovisanju i stvaranju nezavisnosti Kosova, o čemu je javno govorio i nekadašnji prmeijer Srbije Zoran Đinđić.

– Mi smatramo da međunarodni pravni poredak počiva na odlukama SB UN, za nas je ta Rezolucija i dalje aktuelna i važeća i svi moraju da je se pridržavaju, iako smo 20 i više godina imali njeno nepoštovanje, a i dan danas postoje samo nastojanja sa zapadne strane da se ta rezolucija ukine i da se praktično proglasi nezavisnost Kosova – rekao je Dačić.

Dodao je da je akt proglašenja nezavisnosti Kosova jednostran i da nije u skladu sa međunarodnim pravom, niti sa ustavnim poretkom Srbije.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da poštuje dokumente koje su sami usvojili, a to je slučaj upravo sa Rezolucijom 1244.

– Inače je to jedna velika prevara. Kao što znate, nismo prvi put suočeni sa tim prevarama. Tako je bilo i za Briselski sporazum. Šta god su oni nama obećavali, na kraju ispada da su lagali – rekao je Dačić, prenosi Tanjug.

Dodao je da Srbija, na čelu sa predsednikm Aleksandrom Vučićem, vodi racionalnu politika koja će se i dalje zansivati na prncipu teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

– U tom pogledu, vodimo i nezavisnu spoljnu politiku – kazao je Dačić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.