Dačić: Razgraničenje sa Kosovom je ponuda Beograda

0

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas u Beogradu da je razgraničenje zvanična pozicija Srbije u dijalogu s Prištinom, ali da ne može da govori o tome, jer se o razganičenju nije razgovaralo.

Dačić je novinarima rekao da bi linija razgraničenja bila tamo gdje je prihvatljivo za obje strane, ali nije rekao da li bi razgraničenje značilo i priznanje Kosova.

Govoreći o pismu predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa, u kom je ovaj pozvao na međusobno priznanje Srbije i Kosova, Dačić je rekao da treba razumjeti cijeli kontekst te poruke, a ne samo taj dio.

“Riječ je o velikoj promjeni jer je američka vlada otvorila mogućnost za neki kompromis. Ranije je bilo samo priznanje. Ovdje se kaže međusobno priznanje, ali tek nakon dogovora. Sada je Priština na tapetu jer su prepreka za dogovor”, rekao je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim riječima, potezi Prištine imaju veze s odnosima u Evropi i svijetu, postoje zemlje koje podržavaju dijalog, kao Francuska i Austrija, i one koje žele da se cijela stvar što prije završi, kao što su Velika Britanija i Njemačka.

Dačić je dodao i da je Velika Britanija spriječila usvajanje oštrog zaključka o ukidanju kosovskih taksi na robu iz Srbije na sastanku Kvinte.

“Ne vrše svi isti pritisak na Prištinu. (…) Trampovo pismo podstiče trajno rješenje, to je najvažniji dio”, naveo je Dačić.

On je kazao da očekuje da će se situacija između Prištine i Vašingtona dodatno zaoštravati, jer su trenutno “SAD najzainteresovanije za nastavak dijaloga”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.